Konya'daki çiftçilerin yardımcısı: Lazerli tarla tesviyesi verimi artırıyor

Konya'daki çiftçilerin yardımcısı: Lazerli tarla tesviyesi verimi artırıyor

Konya'da toprak oluşumunu verimli kullanmak ve daha fazla rekolte almak için son teknoloji tarlalarda kullanılıyor

Konya'nın Karatay İlçesinde lazerli tarla tesviyesi başladı.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Süleyman Soylu tarla tesviyesi ile ilgili bilgi verdi. Eğitimci Soylu, "Sağlıklı ekimden sulama randımanına kadar verimliliğe etki eden faktörlerden en önemlilerin den biri tarla yüzeyinin dengeli olmasıdır. Son yıllarda Konya Ovasında da lazerli tesviye uygulamaları başladı" dedi.

LAZER TESVİYE NEDİR?

Lazerli tesviye küreği çeki gözü, hidrolik sistem, elektrik sistemi ve lazer sistemden meydana gelmektedir. Aşağı-yukarı hareket etme özelliği vardır. Böylece tümseklerde ve çukurlarda bu çeki hareket ederek bıçağın hareket etmesini en aza indirir.

Tarla tesviyesi, faydalı yüzey toprağı kaybı kontrol altına almada ve suyun yüzde 60’a varan miktarda daha verimli kullanmada en faydalı işlemlerden biridir. Kullanılabilecek toprak miktarının artması, hektar başına düşen ürünün artması demektir. Tam yapılmış bir tesviye ile zirai mekanizasyon kolaylaşır. Yüzde 50 daha verimli gübre kullanımı sağlar. Daha fazla ürün elde edilmesinde ilk yıl yüzde 30 bir verim artışı yaşandığı bilinmektedir.

Kaynak:Veli SÖYLEMEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.