Konyalı çiftçiler Kolza'yı toprakla buluşturacak! Sağlıklı yağ nedir?

Konyalı çiftçiler Kolza'yı toprakla buluşturacak! Sağlıklı yağ nedir?
Konya'da kenevir bitkisinin ardından bir ürünün ekimi içinde Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Bu kapsamda Kolza Tohumu dağıtımı gerçekleştirilecek.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Çeltik İlçesinde ve civar ilçedeki çiftçilere Kolza Tohumu dağıtımı gerçekleştirecek. Sağlıklı Yağ sloganıyla yola çıkan ekipler, ürün hakkında bilgiler verecek. 11 Eylül 2024 Çarşamba günü (yarın) dağıtılacak ürün için hazırlıklar tamamlandı.

KOLZA NEDİR?

Bitkisel yağ kaynağı olarak ülkemize İkinci Dünya Savaşı ile birlikte giren kolza bitkisi, ilk olarak Trakya Bölgesi’nde üretilmeye başlanmıştır. Bu bölgeyi takiben Güney Marmara, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Çukurova, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz’de de yetiştirilir. Kolza tohumu iki boğumlu baklaya benzer yapıdadır ve kapsül içinde bulunur.

kolza-yagi.jpg

Rengi koyu kahverengi ile siyah arasında olan kolza tohumları 3 ile 7 gram arası ağırlığa sahiptir. Kolza tohumu yağı, rengi oldukça açık, kokusuz ve tatsız bir yağdır. Tarımı oldukça kolay olan kolza bitkisinden üretilen kolza yağı diğer yağ çeşitlerine oranla da oldukça ekonomiktir. Ay çiçeği ya da zeytin ağacı tarımına göre oldukça zahmetsiz bir bitki olan kolza bitkisi her iklime ve her toprağa uyum sağlayabilir. Çok çabuk büyüyebilen ve kolay ürün veren kolza bitkisi kuraklıktan ya da dondan etkilenmez. Üreticinin menfaatlerini koruyucu özelliğinden dolayı çiftçiler tarafından da ekimi yapılmak istenen kolza yağı işlenmesi de kolay bir yağ çeşididir.

*CİHAD ALPAN

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.