Konyalı çiftçilerden ilaç firmalarına çağrı: Hammaddeyi üretmeye hazırız
Su ihtiyacının pamuk ya da mısırdan katbekat az olması ve yüksek maddi getirisiyle Konya tarımı için kritik kenevirin ikinci ekimi tamamlandı. Yasaklandığı 1980'li yıllardan bu yana geçtiğimiz 2024 yılında Konya'nın Çumra ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı izninde ekimi yapılan yüksek katma değerli kenevir bitkisinin ikinci hasadı bugün gerçekleştirildi.
"Tıbbi Kenevir Üretimine Hazırız "
Konya'nın Çumra ilçesinde keneviri 2. kez toprakla buluşturan Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu Öğretim Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, BBN Haber'e özel açıklamalarda bulundu. İlaç üretimi yapan firmalara seslenen Şenyüz, "Çumra'da THC oranı yüksek uyuşturucu özelliği olan kenevir türünden ekmiyoruz. Bizim tarlalarımıza ektiğimiz kenevir erkek cinsi olarak biliniyor. Ancak tıbbi amaçlı ilaç üretimi yapan şirketlerin Konya ya da Çumra'ya yatırım yaparsa, ilçede üretilen keneviri işleyecek tesisler kurarlarsa Çumralı çiftçi gerekli adımları atarak tıbbi kenevir tarımı yapmaya hazır. Sadece Çumra değil Konya'nın genelindeki çiftçi hazır buna. Şuan kooperatifimiz tıbbi amaçlı kenevir üretimi yapmıyor ancak ilaç firmaları gerekli adımları atarsa biz de üzerimize düşen görevleri, gerek izinler konusunda gerekse prosedürler konusunda yaparız." diye konuştu.
Konya'da Kenevir Sanayisi Start Aldı
Konya ovasının en büyük problemi olan su kıtlığına kısıtlı su gereksinimiyle umut olan kenevir bitkisi, uzun bir aradan sonra 2024 yılında ilk defa Konya'da Çumra ilçesinde 20 dekarlık bir alanda denenmişti. Bu yıl yapılan sembolik kenevir ekimi ile birlikte 150 bin dekarlık alanda ekilecek olan kenevir bitkisnin ilk tohumları atıldı. Ekimde konuşan .Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu Öğretim Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, "Bu sene de artırarak bin dekar, yani 10 bin dolar sertifikalı tohum getirmek şartıyla ekiyoruz. 2026'da yani. seneye de Allah izin verirse kenevir sanayisini başlatmak üzereyiz. Sanayi başlatılırsa 50 bin dekar, yani 150 bin dönüm ekmeyi düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi.
"Çumra'yı Kenevirin Başkenti Yapacağız"
Kenevir ekiminden bir sonraki adımın gelişmiş bir sanayi olmak olduğunu aktaran Şenyüz, "Sanayi konusunda devletten de destek bekliyoruz. Zengin Konyalı ve Çumralı iş insanlarının da bize sahip çıkmasını istiyoruz. Yatırımların artık Çumra’ya gelmesini arzuluyoruz. Hedefimiz, Çumra’yı kenevirin başkenti yapmak. Bu bitki, susuzluğa en dayanıklı ürünlerden biri. Hem işsizliğe çare bulmaya çalışıyoruz, hem de susuzluğa." dedi.
Çumra'ya 5 Yeni Fabrika Müjdesi
Kooperatifin çiftçilere hem tohum sattığını hemde ürün adlığını aktaran Şenyüz, "Çiftçilere sözleşmeli ekim yaptırıyor, sonra da ürünü yine 200 liradan geri alıyor. Ekim yapmak isteyen olursa bizde tohum da hazır. Bu sene elimizdeki güçle 4 bin dekarda ekim yapabiliyoruz ama seneye sanayi kurulursa bu alan daha da büyüyecek. Her yıl üzerine koyarak devam edeceğiz inşallah.2025 yılı içinde 5 tane fabrika kurmayı planlıyoruz. Çünkü kenevir, tam 50 bin farklı üründe kullanılabiliyor" dedi.
.
Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.