Konya'nın güneyi çiftçilere umut olacak mı? Ova son demlerini yaşıyor

Konya'nın güneyi çiftçilere umut olacak mı? Ova son demlerini yaşıyor
Türkiye’nin dört bir yanında, kaynakların kuruması ya da yeterli düzeyde olmamasından kaynaklı su sıkıntısı yüzünden tarımsal üretimde azalma meydana geliyor. Kuraklıktan nasibini alan Konya'da ise rekolte kayıpları sürüyor

Konya Ovası'nda kuraklık boy göstermeye devam ediyor. Eğer böyle giderse tarım üretimi tamamen rafa kalkmış olacak. Konya Ovası, Türkiye’nin en bereketli topraklarına sahip tarım bölgeleri arasında yer alıyor. Hububat bakliyatın en önemli merkezlerinden. Ekonomim'den alınan bilgilere göre; Son dönemde yerleşim sınırlarına kadar gelen obruk (dev yer çukuru) oluşumları ile öne çıkan Konya Ovası’nda su sıkıntısı, kuyu açılarak giderilmeye çalışılıyor. Ova’da yüzde 70’i ruhsatsız 90 bine yakın su kuyusunun olduğuna işaret ediliyor. Bu durum, yeraltı sularının da hızlı çekilmesine ve obruk oluşumuna meydan veriyor. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Konya Ovası’nda kuraklığın artık çok net şekilde hissedildiğini söyledi.

KONYA'NIN GÜNEYİNDEN SU GETİRİLMELİ
Kavuneker, “Bu bölgede yıllardır hububat ve yeşil mahsül ekiliyor. Yani sulu tarım yapılıyor. Konya Ovası’nda sulama yapılan arazilerin sulaması kooperatif kuyuları, BSA kanalları, ruhsatlı kuyular ve bazı bölgelerde de göl ve göletlerden yapılmaktadır. Yağışların azlığı ve zamansız oluşu göl, gölet ve yer altı sularını yeterince beslemedi. Yeraltı suları her yıl bariz miktarda çekiliyor. Bazı bölgelerde iki yıldır sulama kanallarına su verilemiyor. Bu bölge sulu tarıma açıldı ve artık suya alıştığı için susuz tarım yapılamaz. Konya havzasına biran önce dış havzadan, Konya’nın güneyinden su getirilmeli” diyor.
BÖLGEDEN BÖLGEYE DEĞİŞİYOR
Mevsimlerde kayma yaşandığını ve öncelikle bunun için gerekli çalışmaların yapılmasını vurgulayan Rıfat Kavuneker, “Zamansız yağışlar ve hububatın tozlaşma döneminde esen ters rüzgarlara ilaveten havaların sıcak gitmesi de ürünlerin erken olgunlaşmasına sebep oldu. Hububat dışı ürünlerde de aynı problemi yaşıyoruz. Verim düşüşü bölgeden bölgeye değişiyor. Tarım alanında bir çıkmazın içerisindeyiz. Gıdanın ve suyun değerini bilip israftan kaçınmamız gerekiyor. Bu konuyla ilgili acil tedbirler oluşturulup yatırımların bir an önce yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum