Recep Konuk'tan yönetime hodri meydan! Neyi saklıyor sunuz?

Recep Konuk'tan yönetime hodri meydan! Neyi saklıyor sunuz?

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi olağan Genel kurula gidiyor. Başkanlığa adaylığını açıklayan Recep Konuk, şuan ki yönetime hodri meydan diyerek, "Baskın seçime neden gidiyor sunuz?" Sorusunu sordu.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Recep Konuk, seçim hakkında konuştu. Konuk, "Çocuklarıma ayırdığım vaktin tamamını Konya Şeker'e harcadık. Bundan dolayı torunlarım için hak arayışına girerek onlar için mücadele ettim. Bu sürecin ardından Konya Şeker'e şimdi talibim. Kişiler için değil gidişatı değiştirmek için başkan adaylığını koydum.

img-20240711-110607.jpg

Çünkü biz giderken ovaya 46 fabrika ve tesis kurduk. Bunlar bölgeye ve ülkeye çok büyük katkı sağladı. Ben seçimle ayrılmadım kendim ayrıldım. Burası bensiz nasıl gidiyor görmek istedim. Bugün gidişat Konya Şeker olarak vizyon ve cesaret kaybı yaşadı. Konya markası maalesef zarar görmeye başladı. 46 tesisin bir kısmı kapandı diğerleri kısıtlı üretime geçti. Türkiye'nin 13. Büyük kuruluşu mirasını bıraktım. Konya'nın en büyük problemi olan ağaçlandırmadır. Konya Şeker bunu vazife olarak aldı ve ciddi boyutta Ağaçlandırma yaptı. Şimdi ise biz Tarım ve Orman Bakanlığımıyız diyerek kaderine terk edildi. Ağaca bakmayan makineye nasıl bakacak? Bir işin mantığı var. Konya Şeker bir marka oluşturdu ve bunun büyümesi lazımdı. Ağaçları dikerek çeşitli hayvanları da içlerine ilave ettik. Ağaçlandırma ve Orman çalışmaları markayı büyüttü. Konya'nın süneyle mücadelesi Ağaçlandırma ile bitti. Bugün Konya'da süne problemi kalmadı. Nişasta bazlı şeker ile ilgili bir açıklama 3 yıl boyunca olmadı. Nişasta bazlı şekerler kontrolden çıktı. Bugün bakın şeker mücadelesi ile ilgili herhangi bir çalışma olmadı. Biz 2018 yılında bunu 5 seviyelerine kadar çektik. Nişasta bazlı şekerler ile mücadele eden Pankobirlik vardı şimdi 3 yıldır kayboldu. Mücadele ediyorsanız öne çıkmak zorundasınız. Türkiye şeker yeterince olduğu halde karaborsa oluşturuldu. Bu oluşumda ithalatın önü açıldı. Konya Şeker, şeker ithal eder mi? Bu yüzden şekerde problem başladı. Bunun mücadelesini Pankobirlik vermeli ama vermediler. Şeker pancarının üretim sürdürebilirliğini sağlaması Konya Şeker'in aslı vazifesidir. Bu ürünler su kısıtlığından da etkilendi. Bizim bu Göksu havzası Mavi Tünel projesi ile ilgili herhangi bir konuşma 3 yıldır geçmedi. Buna kim sahip çıkacak tabi ki Konya Şeker sahip çıkacak. Biz çok borçlu bir kurum aldık başımızda Soma var başımıza bela! Diyenlere ben 5 milyar dolarlık borcu açtığımız 46 tesis ile ödedim. İşi bilmeyenler bahane bulur. 2022 yılında şeker 3 lira 60 iken ortalama 17 liraya kadar çıktı. 4 katı kadar artış kaydetti. Konya Şeker yaklaşık 180 milyon dolar fark aldı. Siz niye 4 lira hesabından çiftçinin hesabına para yatırdınız? Şeker ithalatı şişmeye başladı. Dün şeker zamlarından dolayı kamuoyuna bilgi verdiniz. Dün 300 milyon dolar para Konya Şeker'in kasasına girdi. Bu da şekere gelen zammın sonucunda oluştu. Bizim dönemimizde Panplast'ta 40 - 50 kamyon yüklenirken bugün 3-4 kamyon oldu. Ciddi bir zarar söz konusu. Torku'nun içeçeği No:10 üretilmiyor. Bu da artık yerli ve milli içeceğin önüne geçti. Sizi bu vatandaş 4 yıllığına seçmedi mi? Niye baskın seçime gidiyorsunuz? Neyi ört bas etmeye çalışıyorsunuz? Problem ne? Kesinlikle ortaya çıkacak" dedi.

Recep Konuk, "Enerjiyi beceremediler. Üretimi tam kapasite çalıştıramadılar. Bu da zarar olarak yansıdı. İş öyle gitmediği için müdahil olmak zorunda kaldık. Önceden Konya Şeker, Türkiye fiyatlarını belirlerken çiftinin kazancını hep yukarıda tutarken şimdi geldiği nokta ortada. Konya Şeker, Türkiye'nin en büyük Kuruluşlarınındır. Ağırlığını ortaya koymak zorundasın. Açtığımız o kadar mağaza yok oldu. Bizim verdiğimiz avanslarla çiftçi sadece Şeker pancarını değil diğer kalemdeki ürünleri de finanse ederdi. Çiftçiyi nasıl destekleyecek siniz? Torku'nun mağazasını Tarım Kredi'ye vermişler. Koskoca bir kuruluşun mağazası bir başka markaya nasıl verilir? Aklım almıyor. Ben o mağazadan 60 tane kurdum. Sonra bayilik verdim. Şimdi kapanıyor" ifadelerine yer verdi.

Üniversite hakkında bilgi veren Konuk, "4 yıl boyunca Araştırma yaptık. Ürünleri daha iyi nasıl elde edebiliriz diye gittik ve üniversiteyi kurduk. Fransa kozmetik sanayisinde dünya devidir. Oradaki üniversite yıllık 5 öğrenci alır. Orada nicelik değil nitelik önemlidir. Biz naptık Gıda ve Tarım üniversitesine ilk 500'den öğrenci aldık. Yüksek zekalı çocukları biz sektöre katmak istedik. Şimdi gıda bölümünde 20 öğrenci var diye bölümü kapattılar. Üniversite neye mani oluyor da kapatmak istediniz? Biz oraya tedbir almıştık şimdi üniversiteyi kapatamadılar. Borçluyuz dediler şimdi fabrika için yeltendiler. Bu fabrikayı yapmakta ne kadar samimi siniz? Şeker fabrikası yapamadılar gittiler Şeker Pancarı toplama merkezi açtılar. Ben 2 ilçeye aslan gibi dev tesis kurdum. 600 ve 700 kişinin çalıştığı bir fabrika ise şuan 250 kişiye kadar düştü. Altınekin'e bir şeyler yapıldıysa biz yaptık. En karlı üretimi olan Beta'nın şuanki durumuna bakın. Ortada yanlışlar var. İyi gitmeyen işler var. Şimdi yeni yönetime gelenlerin İşleri çok zor. Zor süreç maalesef hepimizi bekliyor. Gelecek yıl genç bir kadro ile dinamik bir ekip oluşturarak, Türkiye'nin değil dünyanın 5. Kuruluşu olacağız. Sadece ben değil bu Kurumu kim iyi yönetecekse o başa gelsin. Benim amacım Torku benim amacım Konya Şeker yeterli marka büyüsün. Şuan Torku'nun ceosu yok. Böyle bir şey olamaz böyle bir mantık olamaz. Mesai arkadaşlarımız gitti. Giden arkadaşlarımız gittiği yerde 2 bin 3 bin mağaza kurdu. Niye şimdi Konya'da böyle bir eleman kalmadı. Konya Şeker çoluk çocuk olarak doldu kaldı. Buralar doğru yönetilmezse Konya'nın bir değeri kalmaz" şeklinde görüş belirtti.

İlgili Haberler

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum