Ünü Konya sınırlarını aştı. Çumra kavunu nasıl anlaşılır?
Bugünlerde bakkalda, markette, yol kenarında sıkça rastlanan bir tabela var: “ÇUMRA KAVUNU BULUNUR!” Peki satılan kavunlar gerçekten Çumra kavunu mu? Çumra kavununun özellikleri nelerdir? İşte merak edilen bu sorulara yanıt aradık.
Konya’nın tescilli markası Çumra kavunu, eşsiz aroma ve lezzetiyle yaz ve son bahar dönemlerinde damakları şenlendiriyor. Yiyenin vazgeçemediği, ünü sınırları aşan Çumra kavuna ise ticari hırslra kurban ediliyor. Aşırı sulama, ilaç ve gübre ile orijinalliği günden gün bozulan Çumra kavununa bir de Çumra ile hiç alakası olmayan kavunların “Çumra kavunu” adıyla satılmasıyla birlikte marka ciddi bir şekilde zarar görmeye başladı.
Peki Çumra kavunu nasıl anlaşılır?
İlk önce her satılan kavunun Çumra kavunu olmadığını iyi bilmek gerekir. Çumra kavunu, Çumra ilçesinde yaygın olarak yetişen Hıdır çeşidi kavundur. Coğrafi sınırın alüvyal toprak yapısı; vegetatif büyüme ve çiçeklenme başlangıcında gece sıcaklıklarının 15- 20 derece, gündüz sıcaklıklarının ise 18-30 derece olması; havanın %50-80 oranında nemli olması ve kısmen kurak koşullarda yetiştirilmesi, Çumra kavununun kendine özgü aroma ve özelliklerini kazanmasını sağlar. Hasat, kavunların kuru madde miktarının % 9-15 olduğu zaman yapılır. Çumra kavunu ortalama olarak ağustos ayının ilk günlerinde tezgahlardaki yerini amaya başlar.
Çumra kavununda meyve şekilleri, karakteristik olarak Hıdır çeşidini yansıtan basık-yuvarlak-oval, uzun-oval biçimindedir. Meyveler düz veya alacalı renktedir. Düz renkli kavun meyveleri beyaz, yeşil, sarı ve koyu yeşil üzerine değişik renkte benekler veya çizgiler şeklinde olabilir. Meyve kabuğu ince veya kalın olabilir. Kabuk içi rengi beyaz, yeşil, sarı, turuncu ve kiremit kırmızısıdır. Meyve eti rengi ise beyaz, yeşil, sarı ve turuncudur. Meyve eti çok sert susuz olabildiği gibi çok sulu ve daha yumuşak bir yapıya da sahip olabilir. Meyve eti çok tatlıdan tatsıza, çok aromalıdan aromasıza kadar değişkenlik gösterir. Meyvede çekirdek evi boşluğu farklılıklar gösterir.
Özetle Çumra kavununun karakteristik özellikleri; “Kavunun üzerinde tırtık olması lazım. Daha siyah ve sarı çizgili olur. Çok büyük olmaz, orta büyüklüktedir.”
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.