Yağlık ayçiçeği fiyatları açıklandı! Alımlar 17 TL'den başlıyor

Yağlık ayçiçeği fiyatları açıklandı! Alımlar 17 TL'den başlıyor

Geçen yıl ton başına üreticilere 12 bin 700 lira ödeme yapılan ayçiçeği fiyatları yeni sezondan en düşük kilogramı 17 TL'den satılacak.

Konya başta olmak üzere bir çok ilde yağlık ayçiçeği hasadı sürüyor. Çiftçilerin merakla beklediği ayçiçeği fiyatlarını Erzurum Pancar Kooperatifi açıkladı. Söz konusu alımlar 17 TL'den başlayıp 35 TL'ye kadar yükselecek.

461788859-505057569085235-8372011504273016337-n.jpg

AYÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ayçiçek bitkisi tohumlarıyla, yani çiçekleri ile çoğaltılmalıdır. Yüksek düzeyde güneş ışığı alan bir bölgede ekim yapılması yararlı olacaktır. Toprak sıcaklığının 10-12 derece olması tavsiye edilir. Nisan ayı başı ve Mayıs ortası arasında ekimi yapılmalıdır. Toprağının nemli olması gerekir, bu sebeple özellikle çiçeklenme döneminde yoğun yağış ister.

Ayçiçekleri topraktan fazla miktarda besin aldığından üst üste ekiminden kaçınılmalıdır. En fazla çiçeklenme döneminde suya ihtiyaç duyan bu bitkiler, 40 cm boyuna ulaştıktan sonra her 20 günde bir sulanmaya ihtiyaç duyar.

Ayçiçeğinin Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde insan sağlına faydalı olan pek çok madde yer alan Ayçiçeği, yüzde 90 oranında doymamış yağ oranına sahip olabilmektedir. Ay çekirdeği, güçlü bir E vitamini kaynağıdır ve belirli miktrda tüketildiğinde kilo vermeyi hızlandırır.

Yoğun oranda magnezyum içerir.
Kalp damar sağlığını geliştirmeye yardım eder.
Sağlıklı kolesterol miktarını destekler.
Depresyona iyi gelir.
Selenyum içerir.
Vücuttaki kızarıklık ve şişliği azaltır.
Tiroit hormonunu düzene sokar.
Sakinleştirici etkisi vardır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.