Zirai don 36 ili vurdu; Cumhurbaşkanı devrede

Zirai don 36 ili vurdu; Cumhurbaşkanı devrede

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don sonrası hasar tesit çalışmalarının başladığını açıkladı.

Türkiye'ye Nisan ayında kış adeta kara kışı yaşattı.

Karlı ve soğuk havalar yurdun dört bir yanında etkili oldu. Hava sıcaklığı birçok kentte sıfırın altına düştü, 36 il zirai dondan etkilendi.

Bu durum tarım ürünlerinde zarara yol açtı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı bölgelerde yaşanan zirai don olayıyla ilgili değerlendirme toplantısı gerçekleştirdiği açıkladı.

Yumaklı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında coğrafi konumu itibarıyla Türkiye'nin geldiğine dikkati çekti.

Hasar tespit çalışmaları başlatıldı

Yumaklı, tüm üreticilere ve çiftçilere bir kez daha geçmiş olsun dileklerini ileterek, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak, elbette hava hareketlerini çok yakından takip ediyoruz. Olumsuz hava koşulları sonrası bazı bölgelerde yaşanan zirai don olayı ile ilgili bütün ekipler sahada gerekli çalışmaları yürütüyor ve hasar tespit çalışmalarına başladı. Özellikle geçtiğimiz cuma gecesi eksi 15'lere kadar sıcaklık düştü. Çoğu hasarın da en çok gerçekleştiği dönem bu gece oldu."

Cumhurbaşkanı zararların tazmini için hızlı hareket edilmesini istedi

Konuyla alakalı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı detaylı bilgilendirdiğini belirten Yumaklı, Erdoğan'ın çalışmaların süratle gerçekleştirilmesi ve hızlıca tamamlanması yönünde talimat verdiğini ifade etti.

Gıda sorunu yaşanmayacak

Bakan Yumaklı, sahadaki çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Henüz hasar tespit çalışmaları devam ederken 'ülkemizdeki bütün tarımsal faaliyetin bundan olumsuz etkilendiği, gıda arz güvenliği açısından büyük bir felaketle karşı karşıya olduğumuz ve yurt dışına bağımlı olunacağı' gibi yorumlara rastladık. Bunların kesinlikle iyi niyetli yorumlar olmadığını belirtmek istiyorum. Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir risk bulunmuyor ancak eksi 15 dereceye kadar düşen sıcaklıklar sonucu oluşan don olayı, ülkemizin belli bölgelerinde meyve çeşitlerini maalesef etkilemiştir." dedi.

206 çeşit tarım ürünü

İlk tespitlere ve saha gözlemlerine göre kayısı, üzüm, elma, şeftali ve nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini kaydeden Yumaklı, "206 çeşit tarım ürünü üretimiyle dünyada bu anlamda nadir örneklerden biri olan Türkiye'nin, son yaşanan don olayı sonrasında stratejik ürünlerle ilgili gıda arz güvenliğine ilişkin herhangi bir problem olmadığını belirtmek istiyorum." ifadelerine yer verdi.

Yumaklı, meyve grubundaki hasarın boyutunun da halihazırda süren çalışmalar sonucu ortaya çıkacağını belirtti.

Tarım sigortası hayati

Hava şartlarının mevsim normallerine dönmeye başladığı ve üretim süreçlerinin devam ettiği dikkate alındığında üretimin devamlılığına dönük Bakanlık olarak her türlü gerekli çalışmayı yürüttüklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, şunları kaydetti: "Bu olay da göstermiştir ki don, dolu, sel ve kuraklık gibi olumsuz durumlardan etkilenmemek için tarım sigortalarının (TARSİM) yaptırılması son derece hayatidir. Bunun poliçe bedelinin yüzde 70'i devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca kayıtlılık da son derece önemlidir. Dolasıyla Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt olanların hasar tespitleri çok daha kolay ve hızlıca yapılmaktadır. Buradan bütün çiftçilerimize, mutlaka bir tarımsal üretim yapıyorsanız tarım sigortasını yaptırın ve ÇKS'ye mutlaka kayıt olun. Bu zamana kadar olduğu gibi Bakanlık olarak gıda arz güvenliğimizi sağlayan çiftçilerimizin hemen yanında olmaya devam edeceğiz."

Türkiye Gazetesi

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.