KONYA HABER
Konya
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,0969 %0,51
47,9662 %0,56
4.495,77 % 0,29
Ara
BBN Haber Tarım Altın değerinde: Tanesi 30 kilosu 10 bin lira

Altın değerinde: Tanesi 30 kilosu 10 bin lira

Malatya'da dağlık alanlarda kendi kendine yetişen kenger bitkisinden elde edilen sakızın fiyatı altınla yarışıyor. Tanesi 30, kilosu 10 bin liraya satılan sakızı toplamak ise saatler sürüyor. İşte o anlar...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Malatya'nın Darende ve Akçadağ ilçelerinin kırsal kesimlerinde doğada kendi kendine yetişen kenger bitkisi, yaz aylarında kuruduktan sonra kökünden özel bir yöntemle sakız elde edilerek satışı gerçekleştiriliyor.

Üretim süreci çok zahmetli olan kenger sakızı, sağlığa faydalı olması nedeniyle oldukça yüksek bir piyasa değerine sahip. Kenger sakızı ayrıca bölge halkı için de önemli bir geçim kaynağı haline oldu.

TOPLAMASI SAATLER ALIYOR

Akçadağ ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi'nde yaşayan çiftçi Mehmet Demirkaya, her yaz Büyük Mahalle mevkiindeki dağlık alana çıkarak, saatlerce süren yoğun bir çalışmanın ardından kenger sakızı topladığını belirtti.

TOPRAKTA BİR GÜN BEKLETİLİYOR

Çapa yardımıyla bitkinin kökünü açığa çıkaran Demirkaya, kökü bıçakla çapraz keserek sakızın oluşmasını sağlayan sıvının dışarı çıkmasına yardımcı olurken, toprakta bir gün bekleyerek sertleşen sıvı daha sonra toplanmasına başlanıyor

TANESİ 30, KİLOSU 10 BİN LİRA

Evde temizleme işlemine tabi tutulan sakızlar, soğuk su altında taşla dövülüp, sıcak suda bekletilerek toprak ve yabancı maddelerden arındırılıyor. Tamamen doğal yöntemlerle hazırlanan kenger sakızı, tane olarak 30 TL'den, kilogram bazında ise 10 bin TL'ye kadar alıcı buluyor. Mehmet Demirkaya, kenger bitkisinden sadece sakız değil, aynı zamanda kahve de üretildiğini belirterek, kenger kahvesinin kilogram fiyatının ise 1000 ile 1500 TL arasında değiştiğini ifade etti. Türkiye

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *