Malatya'nın Darende ve Akçadağ ilçelerinin kırsal kesimlerinde doğada kendi kendine yetişen kenger bitkisi, yaz aylarında kuruduktan sonra kökünden özel bir yöntemle sakız elde edilerek satışı gerçekleştiriliyor.
Üretim süreci çok zahmetli olan kenger sakızı, sağlığa faydalı olması nedeniyle oldukça yüksek bir piyasa değerine sahip. Kenger sakızı ayrıca bölge halkı için de önemli bir geçim kaynağı haline oldu.

TOPLAMASI SAATLER ALIYOR
Akçadağ ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi'nde yaşayan çiftçi Mehmet Demirkaya, her yaz Büyük Mahalle mevkiindeki dağlık alana çıkarak, saatlerce süren yoğun bir çalışmanın ardından kenger sakızı topladığını belirtti.
TOPRAKTA BİR GÜN BEKLETİLİYOR
Çapa yardımıyla bitkinin kökünü açığa çıkaran Demirkaya, kökü bıçakla çapraz keserek sakızın oluşmasını sağlayan sıvının dışarı çıkmasına yardımcı olurken, toprakta bir gün bekleyerek sertleşen sıvı daha sonra toplanmasına başlanıyor
TANESİ 30, KİLOSU 10 BİN LİRA
Evde temizleme işlemine tabi tutulan sakızlar, soğuk su altında taşla dövülüp, sıcak suda bekletilerek toprak ve yabancı maddelerden arındırılıyor. Tamamen doğal yöntemlerle hazırlanan kenger sakızı, tane olarak 30 TL'den, kilogram bazında ise 10 bin TL'ye kadar alıcı buluyor. Mehmet Demirkaya, kenger bitkisinden sadece sakız değil, aynı zamanda kahve de üretildiğini belirterek, kenger kahvesinin kilogram fiyatının ise 1000 ile 1500 TL arasında değiştiğini ifade etti. Türkiye