KONYA HABER
Konya
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9813 %0,51
47,5323 %0,56
4.392,52 % -0,06
Ara
BBN Haber Tarım Bu balın kilosu servet değerinde: 50 yılın en verimli hasadı oldu

Bu balın kilosu servet değerinde: 50 yılın en verimli hasadı oldu

Bu yıl son 50 yılın en yüksek rekoltesinin gerçekleştiği dünyaca ünlü Anzer Balı'nın 2025-2026 dönemi yeni fiyatı 6 bin TL olarak belirlendi.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı, çeşitli endemik bitki türleriyle eşsiz doğaya sahip Anzer Yaylasında üretilen Anzer balı, yapılan başvuru sonucunda 2021 yılı Şubat ayında coğrafi işaret almaya uygun görülmüştü.

Coğrafi işaretine kavuşan Anzer balı hem yurt içinde hem de yurt dışında oldukça talep görüyor.

Bal sağımını gerçekleştiren Anzerli üreticiler, sağdıkları ballarını tahlile gönderilmeleri için kooperatiflere teslim etmeye başladı.

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Anzer Yaylası'na yerleştirilen ballardan alınan numunelerin araştırma sonuçları da Anzerli üreticileri sevindirdi.

2026 ANZER BALI FİYATI 6 BİN TL OLDU

Referans kovanlarına göre bu yıl üretim 3 kat artarak kovan başına ortalama 6,5 kilogram olarak belirlendi.

Bunun yanı sıra Anzer Balı'nın bu yıl ki satış fiyatı da belli oldu. Geçtiğimiz yıl 4 bin TL'den satılan Anzer Balı bu yıl 6 bin TL'den satışa çıktı.

SON 50 YILIN EN VERİMLİ YILI

Anzer'de bu yıl son 50 yılın en iyi bal rekoltesinin alındığını ifade eden Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz "Buz veya don olmadı. Buz olmamasıyla birlikte ise karın da yağması ile Anzer Yaylası'nda 2025-2026 yılında son 50 yılın en verimli yılı yaşandı" dedi.

“KOVAN BAŞINA ORTALAMA 6 BUÇUK KİLOGRAM BAL ÜRETİLDİ”

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım ve ekibinin Anzer Yaylası'nda referans olarak sağımını gerçekleştirdiği kovanları hatırlatan Deniz, bu kovanlardan alınan numunelere göre rekoltenin kovan başına ortalama 6,5 kilogram olduğunu gördüklerini dile getirdi. 

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ LOGOSUNA DİKKAT

Tüketicilerin Anzer Balı alırken Coğrafi İşaretli olmasına dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Deniz "Anzer Balı'nda dikkat etmemiz gereken en önemli konu; Anzer Balı'nın Tarım Bakanlığı tarafından Coğrafi İşaretli, mühürlü, etiketli ve sertifikalı olmasıdır. Gerçek Anzer Balı'nın üzerinde Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün vurmuş olduğu ‘Coğrafi İşaret Tescili Logosu' bulunmaktadır." diye konuştu.

Türkiye

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *