KONYA HABER
Konya
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3805 %0,23
48,6800 %0,43
4.951,15 % 0,97
Ara
BBN Haber Tarım Bu patates yüzde yüz doğal: Konya'da dede mirası üretime yoğun ilgi

Bu patates yüzde yüz doğal: Konya'da dede mirası üretime yoğun ilgi

"Dedelerimizin mirasını yaşatıyoruz" diyen köylüler, kara sabanla hasat yapıyor. At ve eşekler de eskisi kadar olmasa da köylülerin işini kolaylaştırıyor. Konya'da geleneksel yöntemlerle yapılan patates hasadı başladı. İşte detaylar...

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Konya'nın Hadim ilçesinde köylülerin pekmez kaynatma ve bağbozumu telaşının ardından, güz mevsiminin bereketi tarlada patates hasadıyla devam ediyor.

“KARA SABANIMIZ, DEDELERİMİZDEN MİRAS”

Köy sakinlerinden İsa Tufan, kara sabanın kendileri için bir miras olduğunu vurgulayarak, "Elimizdeki kara saban bize atalarımızdan, dedelerimizden kalan miras. Aynı yöntemle dede mirasımızı devam ettiriyoruz. Bu saban biraz ilkel yöntem oluyor ama yeni yöntemlerden çapa motorları veya traktörlerle söküm yapılıyor. Bizim burada arazilerimiz parça parça ve küçük olduğu için mecburen bu yöntemi kullanıyoruz. Ömrümüz oldukça bu geleneği devam ettireceğiz" dedi.

Bu hasat başka! "Dede mirası" yöntemle patates sökümü başladı - 2. Resim

“PATATESTEN SONRA ARMUT HASADI BAŞLAYACAK”

Patates sökümüne başlayan köylülerden Fatma Vural ise hem güzün bereketine hem de geleneksel yöntemlere dikkat çekerek, "Eylül ayının girmesiyle birlikte patates söküm işlerine başladık. Önümüzdeki günlerde de elma armut hasadımız başlayacak. Patatesi atalarımızdan kalma yöntemle söküyoruz. Bağbozumunu da gerçekleştirdik. Kara sabanla patates sökümüne bundan sonra da devam edeceğiz. Güz vakti çalışıyoruz ama kışın da biriktirdiklerimizi inşallah yiyeceğiz" ifadelerini kullandı.

“HAYVANLA SÖKÜM DAHA SAĞLIKLI OLUYOR”

Patates sökümünün geçmişten günümüze serüvenini anlatan 70 yaşındaki Mehmet Durmaz ise, "Analarımız, babalarımız öküzle patates sökerdi, sonradan eşek ve atla sürmeye başladı. Biz de bunlarla sürdürüyoruz. Ama artık at ve eşek sayısı da azaldı. Köy yerinde hayvan bulmak zorlaştı, birkaç arkadaşta kaldı sadece. Zaten çok geniş arazimiz yok. Araziler ufak parçalar halinde. Bu şartlarda geçimimizi temin etmeye çalışıyoruz. Ben 70 yaşındayım, babam 92 yaşında vefat etti. Ta o zamanlardan beri bu işi yapıyorum. Patpat dediğimiz çapa motoruyla söküyorlar ama bu yöntem sağlıklı olmuyor, patatesi zedeliyor. Hayvanla daha güzel oluyor" diye konuştu.

Bu hasat başka! "Dede mirası" yöntemle patates sökümü başladı - 3. Resim

Hadim ve çevresinde köylüler, küçük ve parçalı arazilerde tarımı geleneksel yöntemlerle sürdürerek hem geçmişten kalan mirası yaşatıyor hem de kışlık yiyeceklerini hazırlıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *