KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9587 %0,61
47,9564 %0,68
4.382,69 % -0,02
Ara
BBN Haber Tarım En iyi pekmez hangi topraktan yapılır? O toprak olmazsa pekmez olmaz

En iyi pekmez hangi topraktan yapılır? O toprak olmazsa pekmez olmaz

İyi pekmez yapabilmek için o toprağa ihtiyaç var. O toprak olmadan pekmez olmuyor. Peki pekmeze toprak neden atılır ve o toprak hangi toprak. İşte detaylar...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Pekmez topraksız yapılmaz. Ancak pekmez toprağı da her yerde bulunmuyor.

PEKMEZ NEDİR?

Üzüm suyunun sıkılıp tülbentten geçirilerek süzülüp, pekmez toprağıyla meyvenin kendi ekşisinin (asidinin) nötralize edilmesi ve süzülüp kaynatılması.

PEKMEZ YAPMAK İÇİN HANGİ TOPRAK KULLANILIR?

Pekmez toprağı olarak, kireci fazla, rengi beyaz veya beyaza yakın bileşiminde % 50-90 oranında CaCO3 ihtiva eden topraklar kullanılıyor. Şıranın asitlik derecesine bağlı olarak ilave edilen pekmez toprağı miktarı 100 litre şıra için 1-5 kg arasında değişebiliyor. Şıraya katılan bu toprak asidi azalttığı gibi durultmayı ve süzülmeyi de kolaylaştıran bir işleve sahip. Pekmez toprağı yüzde 50-90 oranında kalsiyum karbonat içeren beyaz ya da beyaza yakın bir toprak.

AK PEKMEZ KOPRAĞI NEREDE BULUNUR?

Pekmez toprağı, asit oranı yüksek pekmezlerde kullanılması tavsiye edilen ve %50-90 oranında kalsiyum karbonat içeren ince taneli toprak olarak ifade ediliyor

Pekmez toprağı halk arasında ak toprak olarak biliniyor. Bağcılığın bulunduğu alanlarda veya yakın bölgelerde bolca bulunabiliyor.

PEKMEZ TOPRAĞI NE KADAR ATILIR?

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 100 kg üzüm şırasına 1–5 kg pekmez toprağı katılmasını öngörüyor.

PEKMEZ NASIL BERRAK GÖRÜNÜR?

Pekmez kaynatılırken oluşan köpüklerin alınması berrak görünümlü pekmez elde etmeyi sağlıyor. Bu şekilde daha lezzetli bir pekmez elde edilmiş oluyor. Kestirilen şıra dinlendirme kaplarında en az 45-55 saat bekletiliyor.

İŞTE İYİ PEKMEZ YAPMANIN YOLU

Pekmez yaparken muhakkak kefini yani üst köpüğünü alınması gerekiyor. Köpük onu bulandırabilir ve pekmezin ömrünü kısaltıyor. Pekmez yaparken kefinin rahat toparlanabilmesi için bir tane yumurtanın beyazı henüz yeni ısınmaya başlayan meyve suyuna ekleniyor. Yumurta köpüğü alıp götürüyor.

Kaynayan üzüm suyu uçarken tencerenin kenarlarında kalıntılar alınmalıdır. Alınmazsa tencere kaynadıkça yanar. Bu da pekmezin hem sağlıklılığını hem de tadını bozar. Pekmezin topraklı bölümünü dipte bırakılır, buna yakın kısımları da iki kere süzülür. Pekmezi kaynatırken tıpkı reçeldeki gibi sıcakken daha akışkan olacağını unutulmamalı. Daha sulu bir kıvamda iken altını söndürülür.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *