KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Tarım Güneşten tarlaları görenler hayran: Konya'nın ayçiçeği tarlaları kuraklığa rağmen bu sene de büyüleyecek

Güneşten tarlaları görenler hayran: Konya'nın ayçiçeği tarlaları kuraklığa rağmen bu sene de büyüleyecek

Türkiye'nin ayçiçeği üretim merkezlerinden biri olan Konya'da görsel bir şölene de ev sahipliği yapıyor. Güneşten tarlaları görenler geçerken durup arabalarından iniyor ve o güzelliği fotoğraflamadan geçiyor.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası, yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğiyle de ülke ekonomisine katma değer kazandırıyor.

Konya ayçiçeğinde zirvede

Çiftçilerin son yıllarda daha fazla ilgi gösterdiği yağlık ayçiçeğinde Konya, üretimde Trakya ile birlikte ilk sırada.

Yağış almamasına rağmen Konya Ovası'nda yağlık ayçiçeği her yıl artıyor. Rekolte her geçen yıl kendisini yeniliyor.

Bu yıl da kuraklığa, dona ve doluya rağmen yağlık ayçiçeğinde olumlu bir sezon bekleniyor.

Konya'da son yıllarda 200 bin hektara yaklaşan alanda ayçiçek üretimi yapılıyor. Bu yıl da bütün olumsuzluklara rağmen

Üreticideki yüksek rekolte beklentisinin sevindirici. Sıvı yağın yüzde 84'ü ayçiçeğinden karşılanıyor. Posası, küspesi yem sanayisinde kullanılıyor. Ayçiçeği, yüzde 35 oranında proteiniyle hayvancılığın lokomotif yemlerinden birini teşkil ediyor.

Konya'da dekardan ortalama 400 kilogram ayçiçeği alınabiliyor.

Yüzde 44-46 yağ oranı da çok rahat tutturuluyor.

Konya, kalite ve verim açısından avantajlı bir bölge olarak ifade ediliyor. Son 20 yılda üretim alanında Konya Trakya ile aşağı yukarı aynı seviyeyi yakaladı.

Ayçiçeği, mısır ve pancara göre daha az su tüketen bir bitki. Bundan dolayı ayçiçeğine destek miktarının artırılması beklentisi de var.

Görsel şölen

Ayçiçek tarlalarının en9 büyük özelliği hasat zamanına kadar Konya'da ekildiği hemen bütün yerde güneş gibi parlaması. Bu manzara turistleri de çekiyor. Binlerce insan, fotosafari için ayçiçek mevsiminde Konya'ya geliyor. Konya'dan transit geçenler ise bu güzellik karşısında büyülenerek araçlarından iniyorlar ve bu anı ölümsüzleştiriyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *