KONYA HABER
Konya
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Tarım Herkes hasadını bekliyor: Adı neredeyse doktor reçetelerine yazılacak

Herkes hasadını bekliyor: Adı neredeyse doktor reçetelerine yazılacak

Tadı ve ünü sınırları aştı, Konya'ın Çumra kavunu adeta bir şifa kaynağı. Eşsiz aromasıyla yaz aylarının en serinletici lezzeti olarak sofralardaki yerini almaya hazırlanıyor. Peki Çumra Kavununun sağlık açısından değeri ne? İşte ayrıntılar...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

O bir C ve K vitamini kaynağı. Vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en etkili gıdalardan biri. İçeriğindeki beta-karoten, görmeyi güçlendiriyor ve yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarını önlüyor. Yanı sıra kavunun yüksek A vitamini içermesi saçları güçlendirip dökülmesini önlüyor. Düzenli olarak kavun tüketmek, saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlıyor. Kavun, aynı zamanda zihinsel sağlığı da destekliyor.

KONYANIN TESCİLLİ MARKASI ÇUMRA KAVUNU

Artık neredeyse doktor reçetelerine yazacağı Çumra Hıdır kavunu için geri sayım başladı. Çumra kavununu doktor reçetesine yazdıracak kadar ileri taşıyan bileşenleri şöyle: Coğrafi sınırın alüvyal toprak yapısı; vegetatif büyüme ve çiçeklenme başlangıcında gece sıcaklıklarının 15- 20 derece, gündüz sıcaklıklarının ise 18-30 derece olması; havanın %50-80 oranında nemli olması ve kısmen kurak koşullarda yetiştirilmesi.

Bütün bu doğal ve organik yapı Çumra Hıdır kavununun kendine özgü aroma ve özelliklerini kazanmasını sağlıyor.

HASADI ÖZEL YAPILIYOR

Bu kavunun hasadı da özel... Hasat, kavunların kuru madde miktarının % 9-15 olduğu zamanlarda gerçekleştiriliyor. Çumra Hıdır kavunu Ağustos ayının ilk günlerinde tezgahlardaki yerini alıyor.

ÇUMRA HIDIR KAVUNU NASIL ANLAŞILIR?

Çumra Hıdır kavunu karakteristik bir görünüşe sahip. Biçimi basık-yuvarlak-oval, uzun-oval.

Rengi düz veya alacalı.

Tonları Beyaz, yeşil, sarı ve koyu yeşil üzerine değişik renkte benekler veya çizgiler şeklinde olabiliyor.

Meyve kabuğu ince veya kalın olabiliyor.

Kabuk içi rengi beyaz, yeşil, sarı, turuncu ve kiremit kırmızısı olarak tanımlanıyor.

Meyve eti rengi ise beyaz, yeşil, sarı ve turuncu olarak nitelendiriliyor.

Meyve eti çok sert susuz olabildiği gibi çok sulu ve daha yumuşak bir yapıya da sahip olabiliyor.

Meyve eti çok tatlıdan az tatlıya, çok aromalıdan daha aromasıza değişkenlik gösterebiliyor.

Kavunun çekirdek evi boşluğu farklılıklar gösteriyor.

Elinizi sürdüğünüzde kavunun üzerindeki tırtıkların hissedilmesi gerekiyor.

Daha siyah ve sarı. Yanı sıra çok büyük olmaması dikkat çekici olarak belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *