KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9587 %0,61
47,9564 %0,68
4.382,69 % -0,02
Ara
BBN Haber Tarım İyi bir ceviz nasıl anlaşılır? İşte cevizi muhafaza etme yöntemleri

İyi bir ceviz nasıl anlaşılır? İşte cevizi muhafaza etme yöntemleri

Cevize hasat öncesi ne yapılır? Ceviz nasıl hasat edilir? Ceviz nasıl saklanır? Ceviz hasadının tüm aşamaları haberimizde...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Ceviz yetiştiriciliği, doğru hasat ve saklama yöntemleri ile ürün kalitesini artırmak için büyük önem taşır. Özellikle Chandler ve Fernor gibi iyi ceviz çeşitlerinden elde edilen meyvelerin hasat zamanını belirlemek, çiftçilerin başarılı bir üretim süreci için dikkat etmesi gereken unsurlardan biridir. Ceviz meyvesinin yeşil kabuğunda 1/3 oranında çatlama görüldüğünde, hasat için uygun zaman gelmiş demektir. Bu aşamada, iç cevizin ve yeşil kabuğun olgunlaştığı dönem başlar ve derim işlemlerine başlanmalıdır. Eğer meyveler hasat edilip toplanmayacaksa, ağaç üzerinde bırakılması iç cevizin kalitesi açısından daha faydalıdır.

ceviz-hasati-ne-zaman.jpg

Hasat öncesi
Hasat öncesinde, ceviz ağaçların sulanması önerilmektedir. Hasat saatleri olarak, sabah erken ya da akşam gün batımına yakın serin saatler tercih edilmelidir.

Hasat vakti
Ceviz hasadı, iklim koşullarına bağlı olarak genellikle Ağustos ayı itibariyle başlar ve Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Farklı ceviz çeşitleri, hasat zamanını etkileyebilir; bu nedenle, taze tüketim amacıyla erken hasat önerilmektedir.

Hasat yöntemleri
Ceviz hasadı için en uygun yöntem, ağacı nazikçe silkelerak meyveleri toplamaktır. Ağaca zarar vermemek için sırıkla vurarak toplama yönteminden kaçınılması önemlidir. Hasat edilen meyvelerin, yeşil kabuğundan temizlenerek ceviz ağacının gölgesinde veya serin bir alanda kurutulması gerekmektedir.

ceviz-hasat-zamani.jpg

Cevizin Saklama Yöntemleri
Hasat sonrasında iç cevizi saklamak amacıyla kırmadan önce, cevizin nem oranını artırmak faydalı olacaktır. Yüksek iç oranına sahip cevizler, piyasa açısından daha değerlidir. Tohumluk olarak seçilen cevizlerin, yeşil örtüsünün %80 oranında çatladığında hasat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Cevizin muhafazası konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise iç cevizlerin saklama koşullarıdır. İç cevizin yağlılık oranı %70’lere ulaşabileceğinden, yağ asitlerinin bozulmasını önlemek için depolama alanlarının nem oranı %4-5, sıcaklık ise 4-5 °C arasında olmalıdır. Bu şartlar altında, iç cevizler 1-1.5 yıl boyunca saklanabilir.

Kabuklu cevizlerin saklama koşulları ise daha farklıdır. 21 °C’de 4 ay, 1 °C’de ise yaklaşık iki yıl saklanabilmektedir. Doğru hasat ve saklama yöntemleri, ceviz yetiştiricilerinin ürün kalitesini artırarak ekonomik kazanç sağlamalarına yardımcı olacaktır.

ceviz.jpg

Yorumlar
İsm 10 ay önce
Öğrendiğimiz iyi oldu artık bizi kimse kazıklayamaz
BEĞENME
0
CEVAPLA