KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9428 %0,51
47,8846 %0,56
4.404,54 % 0,48
Ara
BBN Haber Tarım Karpuz kabak tadı verince fiyatı 4 TL’ye düştü. Para kazanma hırsı karpuzdan uzaklaştırdı

Karpuz kabak tadı verince fiyatı 4 TL’ye düştü. Para kazanma hırsı karpuzdan uzaklaştırdı

Vatandaşlar kabak aşılı karpuza sırt çevirdi. Fiyatlar hızla düşmeye devam ediyor. Daha çok kazanma hırsıyla piyasayı 215-20 kiloluk dev kabak aşılı karpuzlarla dolduran üretici kendi ayağına sıktı ve fiyatlar 4 liraya kadar geriledi

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Karpuz kabak tadı verince alan satan kalmadı. Fiyatlar günden güne çakılıyor. Daha çok ürün daha büyük karpuz alma peşindeki üreticiler kabak tadı veren kabağa aşılı karpuz ekiminde ısrar edince karpuzlar tarlada kaldı. Market raflarındaki ürünlerin fiyatları da her geçen gün aşağı düşüyor. Kabak kökeninde büyük ve verimli bir şekilde üreyen karpuzlar başlangıçta üreticiyi memnun etse de hem tadının çok kötü olması ve geleneksel karpuzların ötesinde kabak tadı vermesiyle üreticiyi karpuzdan soğutması hem de arz fazlalığı fiyatların çakılmasına yol açtı.

ÇİFTÇİ KENDİ AYAĞINA SIKTI
Yüksek miktarda ürün alınca para kazanacağını yanılgısına düşen çiftçiler arz fazlalığı ve aşırı büyük karpuzların tercih edilmemesi nedeniyle pazarlama sıkıntısı yaşıyor.
Daha çok kazanma hırsıyla tarımsal üretimdeki organiklik ve geleneksel lezzetler günden güne kaybolurken tüketici de alışıla gelmiş lezzetlere hasret kaldı. Sıcak yaz günlerinde serinlemek için soluğu karpuz tezgahlarında alan vatandaşlar kütür kütür karpuz yemenin hayalini kursa da sonuçta hayal kırıklığı yaşıyor.

KARPUZUN ESKİ TADI KALMADI
Kabağın daha dayanıklı olması ve hastalıklardan daha az etkilenmesinden dolayı kabak aşılı karpuz üretimine ağırlık veren çiftçiler bol miktarda ürün alıyor ancak eski kalite ve tadı kalmayan karpuzlar hızla tüketim listesinden çıkarılıyor.
Kabak aşılı karpuz birçok ilde hallerde yapılan sıkı denetimlerle yasaklandı. Ancak Konya’da yoğun bir şekilde pazarlanmaya devam ediyor. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, “Konya’ya kabak aşılı karpuz sokmayın” diye serzenişte bulunsa da yerli çekirdek karpuz çıkana kadar kabak karpuzlar piyasayı yaygın bir şekilde işgal edeceğe benziyor.

KABAK AŞILI KARPUZ NASIL ANLAŞILIR?
Uzmanlara göre; kabak aşılı karpuzun sapı kalın, göbeği derin olur. İçinde damarı vardır, sert olur. Çekirdek karpuz ise göbeği yuvarlak ve sapı incedir. Üretici, hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu, kiloda ağır çektiği ve daha yüksek verim elde ettikleri için kabak aşılı karpuz tercih ediyor. Çekirdek karpuzun raf ömrü kısadır. Çekirdek karpuz rafta kaldıkça içini çeker. Çünkü suyuyla yaşıyor. Kabak aşılı karpuz ise daha uzun süre dayanabiliyor.

Yorumlar
6
67 kadir Çaycuma 1 ay önce
Erzincan Refahiye de özel sektör karayolları tamirat işlerinde çalışırken çarşı pzarindan iki arkadaş pazardan karpuz alıp yiyelim dedik ve bir satıcı İran karpuzu bunlar demişti,ve aldık orada bir köşede yemeye başladık ,iki dilim karpuz yedik ama sanki kuzu tandır yedik ,iki dilimden fazla tadından yiyemedik bal gibi karpuzdu ,hiç bir karpuzcuda böyle karpuz denk gelmedi şimdilerde karpuzunda tadını bozdular ,su içerim bunlardan daha iyi
BEĞENME
0
CEVAPLA