Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) haftalık kesim fiyatlarını açıkladı. UKON’un kesimhanelerden aldığı veriler ışığında paylaştığı rakamlara göre bölgelere göre dana ve kuzu kesim fiyatları belli oldu. Tabloya göre, kombinalar ve kesimhanelerden alınan yağsız dana ve yağsız kuzu kesim fiyatları, bölgelere göre farklılık gösterirken ortalama fiyatlarda dikkat çekici artışlar yaşandı.
DANA KESİM FİYATLARINDA KARADENİZ ZİRVEDE
Bölge ortalamalarına göre yağsız dana bıçak fiyatları şu şekilde sıralandı: Karadeniz Bölgesi: 583.40 TL, İç Anadolu Bölgesi: 567.30 TL, Ege Bölgesi: 562.50 TL, Marmara Bölgesi: 562.40 TL, Doğu Anadolu Bölgesi: 550.00 TL, Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 550.00 TL, Akdeniz Bölgesi: 540.00 TL’den kesim yaparken dana kesim fiyatlarında Türkiye genel ortalaması 559.37 TL/kg olarak hesaplandı.

KUZU KESİM FİYATLARINDA MARMARA ÖNE ÇIKTI
Yağsız kuzu bıçak fiyatları incelendiğinde ise en yüksek fiyat Marmara Bölgesi’nde görüldü: Marmara Bölgesi: 615.00 TL, Ege Bölgesi: 575.00 TL, Karadeniz Bölgesi: 518.40 TL, Akdeniz Bölgesi: 514.00 TL, Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 500.00 TL, İç Anadolu Bölgesi: 496.20 TL, Doğu Anadolu Bölgesi: 480.00 TL olarak sıralanırken kuzu kesim fiyatlarında ülke genel ortalaması 528.37 TL/kg oldu.

AYLIK VE YILLIK ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ
UKON verilerine göre fiyatlardaki artış oranları da dikkat çekti: Dana kesim fiyatlarında geçen aya göre % 12,1’lik artış yaşanırken geçen yıla göre artış: %59,5. Kuzu kesim fiyatlarında ise geçen aya göre artış %0,9, geçen yıla göre artış ise %20,8. Özellikle dana kesim fiyatlarında yıllık bazda yaşanan yüksek artış, kırmızı et piyasasında maliyet baskısının sürdüğünü ortaya koydu. Kırmızı ette özellikle de dana etindeki bu artışın maliyet yükselmelerinin yanı sıra şap hastalığı nedeniyle büyükbaş hayvan ölümlerindeki artışın etkili olduğu ifade ediliyor.