KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9587 %0,61
47,9564 %0,68
4.382,69 % -0,02
Ara
BBN Haber Tarım Konya'da bu hasat ilk kez denendi! Ürüne zarar vermiyor

Konya'da bu hasat ilk kez denendi! Ürüne zarar vermiyor

Konya'da ve bir çok ilde fasulye hasadı başladı. Zarar görmemesi ve ürün kaybolmaması adına elle yada fasulye toplama makinesi ile hasat edilen ürünler ilk kez Konya'da biçer döver ile hasat edildi.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Konya'da bir çok tarım ürününde hasat devam ediyor. Çiftçiler gelecek sezona tarlalarını hazırlamak adına yoğun çaba sarf ederken Konya'da bir ilk denendi. Çumra Tivi'de yer alan bilgilere göre; Bir çok ilde fasulye toplama makinesi yada elle toplanan fasulyeler Konya'da ilk kez özel hasat tablası ile biçer döver ile toplandı.

İLK KEZ DENENDİ

Fasulyede hasat, baklaların büyük çoğunluğu sarardığı, ancak kupkuru olmadığı devrede hasat ediliyor. Bakla içindeki tanenin sert, iyi gelişmiş ve bakla kırılır kırılmaz dışarı çıkacak durumda olması en uygun zamanı olan hasatta fasulyeler ya elle yada özel fasulye toplama makinesi ile hasat ediliyor.

Konya'nın Altınekin ilçesinde bir çiftçi, biçer döver ile fasulye hasadını ilk kez gerçekleştirdi. Bu hasat ile teknoloji olarak sektörün daha iyi bir yere gittiğinin mesajı verilirken, Konya'da ilk kez denen bu hasat bir çok ilçede örnek alınması bekleniyor.

KURU FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Yemeklik tane baklagiller insan beslenmesinde bitkisel kaynaklı proteini karşılamaktadır. Gerek beslenme değeri, gerekse maliyetinin düşük olması ve et mamullerine göre ucuz olması, uzun süre bozulmadan saklanabilmesi yemeklik tane baklagillerin önemini artırmaktadır. Ayrıca köklerinde bulunan Rhizobium bakterileri havanın serbest azotunu fikse ederek toprağın azot miktarını artırmaktadır.

İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ

Fasulye sıcak iklim bitkisidir, dona karşı çok hassastır. Çiçeklenme döneminde 2325oC’nin üzerindeki sıcaklıklar ve yağışlı havalar çiçek dökümüne sebep olmaktadır. Fasulye yetiştiriciliği için ideal toprak organik madde miktarı iyi, derin, tınlı veya siltli, hafif asit topraklardır.

TARLA HAZIRLIĞI

Zamanında ve uygun şekilde toprak işleme verim üzerinde önemli rol oynar. Tahıl anızına ekim yapılacaksa sonbaharda yüzlek (10-15 cm) sürüm yapılır, ancak fazla yabancı ot varsa 15-20 cm’den toprak işleme yapılır. İlkbaharda ikileme ve gerekirse üçlemeden sonra ekim yapılır.

EKİM

Fasulye için en uygun ekim zamanı Nisan ayıdır. Ancak iklime göre bu değişebilir. Verimli ve su problemi olmayan alanlarda sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 10-15 cm olmalıdır. Kurak ve verimsiz topraklarda bu mesafeler artırılır. Ekim derinliği tavlı ve ağır topraklarda 4-6 cm, nemini çabuk kaybeden hafif topraklarda 6-8 cm’dir. Kimyasal ot öldürücüler kullanıldığında 7-8 cm ekim derinliği uygundur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *