KİLOGRAM FİYATI BELLİ OLDU
Sarayönü’nde özel bir firma tarafından ciddi Ar-Ge çalışmaları neticesinde üretilen ve Türkiye’nin her tarafına pazarlanan aronyanın fiyatı da belli oldu.
Hem gıda sanayiinde hem de eczacılıkta kullanılan aronya; taze ve kuru meyve olarak da değerlendiriliyor. Meyve suyu, çay, sos, reçel, dondurma gibi farklı şekillerde değerlendirilmekte olan şifalı meyve ayrıca besinlerin renklendirilmesinde ve besin takviyesi olarak da kullanılıyor. Konyalı firma bu sene aronyayı kilogramı 250 TL’den satışa sundu.
"SÜPER MEYVE" OLARAK ADLANDIRILIYOR
Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya (Aronia melanocarpa), üzümsü bir meyve olup sağlık potansiyeli nedeniyle 1900'lü yılların başlarında Rusya'ya getirildi ve Avrupa’da da yetiştiriciliğine başlandı.
Aronya geniş bir iklim kuşağı ve toprak şartlarına adapte olabilmesi, zengin içeriği ile insan sağlığına ve beslenmesine katkısı nedeni ile "Süper Meyve" olarak adlandırılıyor.
Meyveler eylül ayı ortalarında hasada geliyor ve meyveler bozulmadan 4-6 hafta bitki üzerinde kalabiliyor. Meyvesi çok yüksek miktarda antosiyanin ve flovanoidler içermektedir. Aynı zamanda antioksidanlar, fenoller, mineraller ve vitaminler yönünden de zengindir. İçerdiği bu kimyasalların kalp hastalıkları ve kanseri önleme potansiyeli olduğu belirtilmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar aronyanın ORAC (Oksijen Radikalleri Absorbans Kapasitesi) değerinin diğer ürünlerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Aronya, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmanın direncini artırır. Beyin ve sinir sistemini besler, yaşlanma ile mücadeleye yardımcı yüksek antioksidan kapasitesine sahiptir.
KONYA’DA UYGUN YETİŞTİRME KOŞULLARI VAR
Konya, iklim koşulları ve toprak yapısı açısından aronya bitkisi için elverişli bir ortam sunuyor. Bu nedenle, birçok çiftçi ve girişimci, aronya tarımına yöneldi. Ar-Ge çalışmalarıyla birlikte aronya bitkisinde başarılı hasatlar elde edilmeye de başlandı. Aronya bitkisi, soğuk havalara dayanıklı olması ve düşük bakım gereksinimi ile dikkat çekiyor.
Aronya hasadı, genelde sonbaharda yapılıyor. Hasat döneminde meyvelerin tam olgunlaşması, kaliteli bir ürün elde etmek için oldukça önemlidir. Olgunlaşan aronya meyveleri, parlak siyah renge dönerek, yoğun bir lezzet kazanıyor.