KONYA HABER
Konya
Açık
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber Tarım Konya’da cipslik patates üretildi: Sektöre “Uğur” getirecek

Konya’da cipslik patates üretildi: Sektöre “Uğur” getirecek

Türkiye’de patates sektörüne yeni bir soluk kazandıran ilk yerli ve milli çeşit cipslik patates Uğur’un Konya’daki ilk üretimi başarılı sonuç verdi

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’nin patates alanındaki uzman kurumu Tarım ve Orman Bakanlığı Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ilk yerli cipslik patates çeşidi “Uğur” Konya’da da yüz güldüren sonuçlar verdi.  Yerli ve milli tarımda önemli bir başarıya imza atarak geliştirilen sanayi tipi kullanım (cips ve parmak patates) amacıyla 2023 yılında başvurusu yapılan ve Mart ayında tescili yapılan ‘Uğur’ Konya çiftçisinin yeni umudu oldu. 

Türkiye’nin ilk yerli cipslik çeşidi 

Doğuş Çay’ın Konya’daki deneme üretimi başarılı netice verdi. Çeltik’in Kaşören Köyündeki patates üretim alanlarında Türkiye’nin ilk yerli cipslik çeşidi Uğur’un gözlemleri uzman ekipler tarafından yapıldı. Cipslik patates piyasasına farklı bir soluk getirecek olan yeni çeşidin performansı göz dolduruyor. 

İnsan besinin de önemli bir payı bulunan patates tüm dünyada yaygın olarak tüketiliyor. Hatta Türkiye için buğday ne kadar önemli ise Avrupa için de patates oldukça önemli. Dünyada kişi başına patates tüketimi yıllık ortalama 32.6 kg seviyesinde. Bu miktar Letonya’da 143,0 Kg, Polonya’da 132,1 kg iken ülkemizde kişi başına patates tüketimi yıllık 60,7 kg olarak kayıtlarda yer alıyor. 

Ülkemizde patates üretiminin en yoğun olduğu illerin başında Niğde, Nevşehir, İzmir, Afyon ve Bolu olarak sıralanıyor. Ancak Konya’nın patates yetiştiriciliğinde son yıllarda belirgin bir atağı var.  Cipslik çeşidin Konya iklim ve toprağına büyük uyum sağlaması da bu ürünün ekim alanının yaygınlaşmasını sağlayacak.   

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *