Türkiye’nin patates alanındaki uzman kurumu Tarım ve Orman Bakanlığı Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ilk yerli cipslik patates çeşidi “Uğur” Konya’da da yüz güldüren sonuçlar verdi. Yerli ve milli tarımda önemli bir başarıya imza atarak geliştirilen sanayi tipi kullanım (cips ve parmak patates) amacıyla 2023 yılında başvurusu yapılan ve Mart ayında tescili yapılan ‘Uğur’ Konya çiftçisinin yeni umudu oldu.
Türkiye’nin ilk yerli cipslik çeşidi
Doğuş Çay’ın Konya’daki deneme üretimi başarılı netice verdi. Çeltik’in Kaşören Köyündeki patates üretim alanlarında Türkiye’nin ilk yerli cipslik çeşidi Uğur’un gözlemleri uzman ekipler tarafından yapıldı. Cipslik patates piyasasına farklı bir soluk getirecek olan yeni çeşidin performansı göz dolduruyor.
İnsan besinin de önemli bir payı bulunan patates tüm dünyada yaygın olarak tüketiliyor. Hatta Türkiye için buğday ne kadar önemli ise Avrupa için de patates oldukça önemli. Dünyada kişi başına patates tüketimi yıllık ortalama 32.6 kg seviyesinde. Bu miktar Letonya’da 143,0 Kg, Polonya’da 132,1 kg iken ülkemizde kişi başına patates tüketimi yıllık 60,7 kg olarak kayıtlarda yer alıyor.

Ülkemizde patates üretiminin en yoğun olduğu illerin başında Niğde, Nevşehir, İzmir, Afyon ve Bolu olarak sıralanıyor. Ancak Konya’nın patates yetiştiriciliğinde son yıllarda belirgin bir atağı var. Cipslik çeşidin Konya iklim ve toprağına büyük uyum sağlaması da bu ürünün ekim alanının yaygınlaşmasını sağlayacak.