KONYA HABER
Konya
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Ara
BBN Haber Tarım Konya'da şeker pancarı üretimine son mu veriliyor: Kuraklık her şeyi değiştirdi

Konya'da şeker pancarı üretimine son mu veriliyor: Kuraklık her şeyi değiştirdi

Kuraklık tarım alanlarında ürün değişimini zorunlu kılıyor... Peki Konya'da pancar üretimine son mu veriliyor: İşte o açıklama

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Kuraklık ülkedeki tarım anlayışını da değiştiriyor. Türkiye'nin tahıl ambarı ve şeker pancarında ana üretim merkezi olan Konya'da pancar üretimi ile ilgili soru işaretleri vardı. Kuraklık yüzünden pancar üretiminin durdurulacağı iddiaları gündemdeydi. Peki üretim duracak mı?

KONYA'DA PANCAR ÜRETEMİ

Türkiye’de İç Anadolu bölgesi ile birlikte Doğu Anadolu, İç Batı Anadolu, Marmara bölgesi, Batı ve Orta Karadeniz bölgelerinde de şeker pancarı yetiştirilir. Ancak şeker pancarı için her bölgeden alınan verim aynı değildir. Şeker pancarının en çok yetiştiği ve rekoltesinin yüksek olduğu bölgeler; Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesidir.

En Çok Şeker Pancarı Üretimi Yapan İller

Şeker pancarı Ege bölgesinin İç Batı bölümünde yer alan illerden; Afyon, Uşak, Denizli, kıyı bölümünde yer alan; İzmir, Aydın şehirlerinde yetiştirilir. İç Anadolu bölgesinde yer alan; Konya, Yozgat, Eskişehir illerinde şeker pancarı üretimi vardır. Ayrıca Şanlıurfa, Muş, Malatya gibi illerde İç Anadolu bölgesine göre verimi az olsa da şeker pancarı ekimi yapılır. Ancak her ilde üründen beklenen verim ve kalite aynı değildir. TÜİK verilerine göre şeker pancarı üretiminde en çok üretim yapan iller; Konya, Eskişehir ve Yozgat olarak sıralanabilir.

PANCAR ÜRETİMİNDE TÜRKİYE, AVRUPA’DA 4. SIRADA

Bu konuda açıklamalarda bulunar Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Mümtaz Sinan, Türkiye’nin yıllık 22,5 milyon ton pancar üretimiyle Avrupa’da dördüncü sırada yer aldığını açıkladı. Yıllık 3 milyon ton şeker üretildiğini, bunun 2 milyon 700 bin tonunun iç piyasada tüketildiğini, kalan miktarın ise ihracata yönlendirildiğini ifade etti.

“ŞEKER İTHALATI YOK, ARZ SIKINTISI BEKLEMİYORUZ”

Sinan, Türkiye’de şeker ithalatı yapılmadığını vurgulayarak, “Geçen yıldan 560 bin ton stok şekerimiz var. Bu stok ve yeni üretimle önümüzdeki yıl piyasada arz sıkıntısı veya dalgalanma beklemiyoruz” dedi.

PANCAR ÜRETİMİNDE SU KRİTİK FAKTÖR

Şeker pancarının çok su isteyen bir ürün olduğuna dikkati çeken Sinan, su kaynaklarının korunması amacıyla üretimin münavebe (nöbetleşe ekim) sistemiyle yapıldığını söyledi.
Yeni planlama kapsamında münavebe süresinin 3 yıldan 4 yıla çıkarılacağını, özellikle su kaynaklarının sınırlı olduğu bölgelerde üretim planlamasının hassasiyetle yürütüldüğünü belirtti.

ÜRETİM SÖZLEŞMELİ VE PLANLI 

Sinan, pancar üretiminin tamamen sözleşmeli üretim modeliyle yapıldığını, üretim miktarlarının ülke ihtiyacına göre planlandığını ifade etti.
“Birkaç yıl içinde pancarla ilgili bir kısıtlama, üretimin azaltılması gibi bir politika gündemimizde yok” diyen Sinan, iç piyasadaki talebin tamamen yerli üretimle karşılanmaya devam edeceğini kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *