Konya merkez Meram İlçesi’nde en yaygın bir şekilde tarımı yapılan ve Konya’nın iklimine oldukça uyum sağlayan yerli susam bitkisi, kuraklığın kurbanı oldu.

SU GÖRENLER SUSAMLARDA VERİM YÜKSEK
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Meram’daki kıraç alan susam üretim sahalarından paylaştığı fotoğraflarda, “Konya'nın Meram ilçemizdeki kıraç susam ekim alanlarından görüntüler. Bu yıl kuraklık nedeni ile hem çıkışlar yetersiz hem bitki boyları çok kısa. Sulama yapma imkanı olanların susamları daha güzel” ifadelerini kullandı.

HEM SİMİT HEM DE TAHİNDE KULLANILIYOR
Konya’da daha çok tahin yapılarak tüketilen susam simitlerin olmazsa olmazı helvanın ham maddesi konumunda olup başta Meram ilçesi olmak üzere Akören'de ve Çumra'da üretimi yapılan susam, ortalama verim kuru koşullarda ortalama olarak dekara 40-100 kg'dır. Sulu koşullarda ise 150 kg/da kadar verim veriyor.
Herkesin severek yediği simidin olmazsa olmazlarından ve tescilli Bozkır Tahini’nin ana mamülü susam aynı zamanda ilaç sanayiinde de kullanılıyor. Bitkisel yağ üretiminde de faydalanılan susam, geliri yüksek ürünler arasında yer alıyor.