Konya’nın bereketli toprakları Kavunu da dünya çapında yapıyor.
Coğrafi işaretle tescillenen lezzet topu Çumra kavunu, bu yıl da çiftçinin yüzünü güldürdü.
Sarımsı kabuğu, ince dokusu ve bal gibi tadıyla ünlü Çumra kavunu, tarlalardan toplanarak sofraları hem renklendiriyor hem de tatlandırıyor.
Toprağın hazırlanmasından fide dikimine, sulamasından bakımına kadar geçen süreçte çiftçiler, kavunun eşsiz lezzet ve dokusunu korumak için özen gösteriyor.
ÖZENLE YETİŞTİRİLİYOR
Nisan ayı başında ekimi başlayan tescilli kavunun hasadı, Ağustos ayı sonlarına kadar kademeli olarak sürüyor. Çiftçiler ekiminden hasat zamanına kadar olan süreçte kavunlar özenle yetiştiriliyor.
GÜN DOĞARKEN HASAT
Hasatta sabahın ilk ışıklarında sapı kesilmeye başlayan kavunlar, insan gücüyle tek tek tarladan toplanıyor. Bu işi özellikle kadınlar üstleniyor. Kavunlar üç kademeli olarak hasat işleminden geçirildikten sonra, Türkiye'nin dört bir yanına ve dünyada pazarına gönderiliyor.
ÇUMRA KAVUNU BU YIL KAÇ TL?
Hasat edilen kavunlar bu yıl kilosu 15 TL’den satışa sunulurken, kalite ve büyüklüğüne göre fiyatlar 25 TL’ye kadar yükselebiliyor
Yoğun aroması ile bilinen Çumra kavunu; dondurma, tatlı ve içecek yapımında da tercih ediliyor.
NE ZAMAN TESCİLLENMİD?
Kendine özgü dokusu, ince kabuğu, tat, kilo, koku, ebat ve aroma gibi özelikleriyle öne çıkan; diğer kavun türlerinden ayrılan Çumra Kavunu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 15 Nisan 2022 tarihinde coğrafi işaret ile tescillenmişti.
Çumra kavununun coğrafi işaretle tescillenmiş olması, hem çiftçilerin emeğini koruyor hem de tüketicilere kalite garantisi sunuyor.