KONYA HABER
Konya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber Tarım Konya’nın iki büyük kurumu yerli tohum için el ele verdi

Konya’nın iki büyük kurumu yerli tohum için el ele verdi

Pancar tohumunda dışa bağımlılığın önüne geçilecek hamle. PANKOBİRLİK ile Selçuk Üniversitesi iş birliğiyle yerli şeker pancarı tohumu geliştirildi

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

PANKOBİRLİK ile Selçuk Üniversitesi'nin geliştirdiği yerli pancar tohumu ve şeker pancarı ‘Tarla Günü’ programı, Konya Şeker ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin ev sahipliğinde Çumra Şeker Fabrikası’nda gerçekleştirildi. 

Programa; Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Harmankaya, Prof. Dr. Rahim Ada, Bitki Islahçıları Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar, TSÜAB ve ECOSA Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, PANKOBİRLİK temsilcileri, öğretim üyeleri, kooperatif birlik başkanları,  siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

YERLİ TOHUM MİLLİ BİR MESELEDİR

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, yerli şeker pancarı tohumunun dışa bağımlılıktan kurtulmak adına önemli bir hamle olduğunu vurguladı. Başkan Erkoyuncu, şeker pancarı tohumunun geliştirilmesinin son derece zor olduğunu belirterek, “Şeker pancarı tohumu yaklaşık 14 yılda bir geliştirilebiliyor. Türkiye yerli ve milli tohum  konusunda gözle görülür bir mesafe alsa da küresel ölçekte arzuladığımız noktaya gelemedik.  Selçuk Üniversitesi’nin bu zorlu alanda önemli bir başarıya imza attığını ifade eden Erkoyuncu, “Hocalarımız en zor tohumlardan biri olan şeker pancarı tohumunu üretmeyi başardılar. Başta kıymetli hocamız Prof. Dr. Rahim Ada olmak üzere emeği geçen tüm akademisyenlere ve öğrencilere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yerli tohumun sadece bir tarım girdisi değil, bir milli mesele olduğunu dile getiren Erkoyuncu, konuşmasına şöyle devam etti: “Çiftçi ektiği ürünü 100 liraya satıyor ama aynı çiftçi kendi tarlasında yetiştirdiği tohumu 1000 liraya alıyor.  Bu, üretici için kabul edilemez bir durum. Tohumda dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor.” 

CONVİSO TOHUMA YERLİ ALTERNATİF GELİYOR

PANKOBİRLİK olarak ayçiçeği tohumunda yerli çeşitler geliştirdiklerini ve bu tohumların artık piyasadaki yabancı tohumlarla rekabet edebilecek düzeye geldiğini belirten Erkoyuncu, mısırda ise çalışmaların sürdüğünü söyledi. Erkoyuncu ayrıca, son dönemde yaygınlaşan “Convıso” teknolojisine de değinerek şu ifadeleri kullandı:  “Yaptığımız araştırmalarda gördük ki bu işin sırrı sadece tohumda değil, o tohumu akıllı hale getiren ilaçta. Bu alanda da çalışmalara başlamamız gerektiğini düşünüyoruz. Hem yurt içi hem yurt dışı ortak çalışmalarla bu farkı kapatacağız.”

ISLAH ÇALIŞMALARI HIZ KAZANMALI

Selçuk Üniversitesi’nde geliştirilen 5 farklı şeker pancarı tohumunun büyük bir başarı olduğunu belirten Erkoyuncu, diğer ürünlerde de yerli ıslah çalışmalarının hız kazanması gerektiğini vurguladı:  hububat ürünlerinde de ıslah çalışmalarımız var “ Bu da bir milli güvenlik meselesidir. Allah korusun, bir savaş ya da küresel bir kriz durumunda kendi tohumumuzu üretemezsek bu çok büyük bir zaaf olur” ifadelerine yer verdi. 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *