KONYA HABER
Konya
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9726 %0,51
47,6696 %0,57
4.370,98 % -0,34
Ara
BBN Haber Tarım Şap hastalığı Konya çiftçisini vurdu. Mısır sucuğuna talep düştü

Şap hastalığı Konya çiftçisini vurdu. Mısır sucuğuna talep düştü

Konya'da şeker pancarının yanı sıra yoğun olarak üretilen ve su tüketimi ile bilinen mısır için hasat zamanı başladı. Üreticinin çok tercih ettiği mısır sucuğuna ise şap hastalığından dolayı talep düştü

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Konya çiftçisi yoğun olarak hasat sezonunu sürdürüyor. Mısırlarını tarladan toplayan çiftçiler şap hastalığından etkilenirken bu yıl silaja ve mısır sucuğuna talep az oldu. Konuyla ilgili paylaşım yapan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, "silaj piyasası 1800-2200 TL/ton dikili seyrediyor diyorlar fakat ŞAP hastalığından dolayı gerek silaja gerekse mısır sucuğuna talep şuan için düşük görünüyor" dedi.

DENELİK MISIR VE SİLAJLIK MISIR HASADI

Gıda, endüstriyel ve tohum amaçlı kullanılacak danelik mısır hasat edilirken; önce makinenin ön tarafında bulunan başlıklara, mısır saplarının ekildiği mesafeye ve istenilen hıza göre ayarlama yapılıyor. Biçme işlemi başladıktan sonra, başlıkta bulunan tekerlekler mısır saplarını çekerek koparıyor. Bu tekerleklerin hemen üstünde yer alan metal tabakalar mısırın kendisini gövdesinden ayırıyor. Daha sonra zincirli bir aksam yardımıyla mısırlar tahılların koçanlardan ayrılacağı, matkaplı bir bölmeye gönderiliyor. Mısırların bu bölmeye gitmesiyle, mısır tanelerinin hazneye dolması arasında geçen süre yalnızca 10 saniye. 

Hazneye dolan altın renkli mısırlar, bir hortum aracılığıyla, bağlı olduğu traktörle biçerdöverin yanında yürüyen römorkun içine doluyor. Hasat boyunca bu römorklar defalarca doldurulup boşaltılıyor. Peki geriye kalan mısır yaprağı, sap ve koçanlara ne oluyor? Biçerdöverler tarafından toprağa geri bırakılıyorlar. Bazı çiftçiler anızı daha az maliyetli bir çözüm olduğu için yakmayı tercih etse de, toprakta besin kaybına yol açtığı ve çevreye zarar verdiği için tavsiye edilmiyor. Daha sürdürülebilir ve doğa dostu bir çözüm olarak, bu atıklar ahırda yaşayan hayvanlar için altlık olarak kullanılmak üzere değerlendirilebiliyor. Ayrıca saman maliyetinin artmasıyla birlikte, mısır sapından elde edilen kaba hayvan yemi, daha hesaplı bir alternatif olarak kullanılmaya başladı. Sap toplama makinesiyle namlu haline getirilip kurutulan anız, sap parçalama makinesiyle parçalanıp yem haline getirilebiliyor. Silajlık mısır hasadında ise bu ekstra adıma gerek kalmıyor. Silaj, yeşil otun olmadığı kış aylarında hayvanlara verilebilen tek kaba yem türü. Mısır ise içerdiği nişasta ve lif oranıyla silaj yapılan en kaliteli bitkilerin başında geliyor. Silajlık olarak üretilen mısırların hasadında, biçerdöver önüne çıkan mısırları tamamen parçalıyor. Römorklara dolan parçalanmış mısırlar, daha sonra balya paketleme makinesine aktarılıyor ve büyük silindir balyalara dönüşerek, satılmaya hazır hale geliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *