KONYA HABER
Konya
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,0925 %0,63
47,7393 %0,73
4.438,00 % 0,04
Ara
BBN Haber Tarım Türkiye'nin hububat deposu Konya'dan kötü haber geldi. 1 milyon ton rekolte düşüşü bekleniyor

Türkiye'nin hububat deposu Konya'dan kötü haber geldi. 1 milyon ton rekolte düşüşü bekleniyor

Konya yağışsız geçen sezonun ardından son yılların en kötü hasat günlerini yaşıyor. Karatay Ticaret Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, bu yıl 1 milyon ton rekolte düşüşü beklendiğini açıkladı.

KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 2 dk

Konya Ovası'nda hububat hasadının sonuna yaklaşırken, yaşanan kuraklık ve zirai don olayları nedeniyle rekoltede düşüş bekleniyor. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Geçen yılki üretimimiz bizim yaklaşık 2,5 milyon tondu. Bu sene 1 milyon 500 bin veya 1 milyon 800 bin öngörüyoruz. Ama hasat bitmek üzere. Böyle olduğu için de bu rekolteye yaklaşacağımızı sanmıyorum" dedi.

Picture background

OVADAKİ REKOTE DÜŞÜŞÜ KORKUTOYOR

'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya'da, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Konya Ovası'nda, kurak ve sıcak geçen kış aylarının ardından hububatta hasadın sonuna gelindi. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker kuraklık, sıcaklık ve yaşanan don nedeniyle buğday kalitesinin düştüğünü ifade ederek şunları söyledi:

ZİRAİ DON HUBUBATI DA VURDU

"Ülkemiz bu yıl bir don yaşadı. Bu don yaklaşık 3 gece sürdü. Hem meyvede hem hububatta çok büyük zararlara yol açtı. İlkbaharda, suyu olan bazı çiftçiler yerlerini sürüp yerine yeşil mahsul ekti, olmayanlar da öylece kaldı. Kuraklarda verim dekarda, 50 kilo, 100 kilo, yağış alan bölgelerde 250-300 kilolara kadar çıktı. Ama sulanabilir arazilerde bazı hububat cinsleri soğuktan çok etkilendi. Verim iyi gibi görünüyor ama proteini, glüteni, enerjisi gibi şeyleri düşük çıkıyor, düşük çıkınca da borsalarda12 liraya kadar buğday satılıyor. Bunun sebebi 3 bin 500 lira olarak açıklandı ama buğdayın değeri 2’nci sınıftan, 3’üncü sınıfa düştü."

"REKOLTEDE 1 MİLYON TON DÜŞÜŞ ÖNGÖRÜYORUZ"

Geçen yıla oranla Konya Ovası’nda rekoltenin düşüş yaşanacağını belirten Kavuneker, “Çiftçinin yapabileceği bir şey yok. Herkes suyunu, gübresini, ilacını verdi. Elinden gelen bakımları yaptı. Hava şartlarından dolayı tanelerde cılızlık ve proteinlerde düşük oldu. O yüzden fiyatlarda düşüş var. Bizim devletimizden ricamız şu, hakikaten bu sene soğuktan dondan dolayı çok zarar gördük. Çiftçinin bu yıl destekleme modeli de değişti ama bu model yanlış bir model oldu. Çünkü dekar başına destek verdiler. Çoğu yerlerde, çiftçi tarlasını kiraya veriyor ama ÇKS’sini (Çiftçi Kayıt Sistemi) vermiyor. Öyle olunca da çiftçi bundan yararlanamıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 3-4 milyon ton bir düşüş var. Konya'mızda da bu yaklaşık 500 bin ile 800 bin veya 1 milyon ton arasında değişiyor. Geçen yılki üretimimiz bizim yaklaşık 2,5 milyon tondu. Bu sene 1 milyon 500 bin veya 1 milyon 800 bin öngörüyoruz. Ama ben bunun da olacağını sanmıyorum. Çünkü hasat bitmek üzere" diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *