Etrafı ateş çemberiyle çevrili olan Türkiye'nin Gök Vatan'ını artık Çelik Kubbe koruyacak

Etrafı ateş çemberiyle çevrili olan Türkiye'nin Gök Vatan'ını artık Çelik Kubbe koruyacak

Çelik Kubbe, yapay zekâ destekli karar mekanizmalarıyla tehditleri en uzak menzilden algılayıp bertaraf edebilecek şekilde tasarlanıyor. Peki nasıl işleyecek? İşte detaylar...

Ateş çemberindeki Türkiye hava sistemlerinde kendini koruyacak güce sahip oldu. Gök vatanının artık çelik kubbe sistemi koruyacak.

ÇOK KATMANLI HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Türkiye'nin çok katmanlı hava savunma sistemi, artık "Çelik Kubbe" olarak netleşti. Çelik Kubbe'nin, bir hava savunma sistemi olmasının yanı sıra bütünleşik bir savunma doktrini olarak tesis edildi

SİSTEM EŞ ZAMANLI DEĞİL EŞ GÜDÜMLÜ

Gök vatanı koruyacak bu sistem "eş zamanlı" değil "eş güdümlü" çalışma sistemine sahip. "Bir arada" değil "birlikte" çalışmayı temsil ediyor.

ÇELİK KUBBE YAPAY ZEKÂLI

"Sistem, yapay zeka destekli karar destek mekanizmalarıyla tehditleri en uzak menzilden algılayıp bertaraf edebilecek şekilde tasarlandı.

Sistemin, SİPER, HİSAR A+ ve O+, KORKUT, SUNGUR gibi farklı menzil katmanlarında çalışan unsurları tek bir komuta kontrol mimarisi altında entegre edildi.

Radarlar, elektro-optik sensörler, sinyal bozucular ve lazer sistemleri de bu bütünsel yapının parçası niteliğinde.

EN UYGUN MÜDAHALE SENARYOSU OLUŞTURULUYOR

Çelik Kubbe, komuta kontrol mimarisinin merkezinde, tüm unsurların ortak bir hava resmi üzerinden haberleştiği yapay zeka destekli bir sistem. Bu bütüncül yapı sayesinde, tehdit algılandığında en uygun müdahale senaryosu oluşturuluyor ve ilgili birime zamanında iletiliyor. Karar destek yapısı sürat ve isabetlilik açısından kritik rol üstleniyor. Bu sistemde yalnızca insan kararı değil, yapay zeka tabanlı algoritmalar da devreye giriyor.

SİSTEMDEKİ TÜM BİLEENLER YERLİ VE MİLLİ

Sistemde yer alan tüm bileşenlerin yerli ve milli olarak üretildi. Milli Savunmada hem ürün geliştirmeye hem de strateji, entegrasyon ve sürdürülebilir ekosistem oluşturmaya odaklanıldı. Yüzlerce alt yüklenicinin bu sistemlerde rol oynadı. 21 KOBİ zorunluluğu ve yüzde 2 yerlileştirme payı gibi mekanizmalar, bu vizyonun sürdürülebilirliğini destekliyor.

6. NESİL SAVAŞ ORTAMI

Ayrıca 6. nesil savaş ortamı için sensör füzyonunun merkezde olduğu, insanlı ve insansız sistemlerin birlikte çalıştığı bir konsept üzerinde de çalışılıyor. KIZILELMA, ANKA-3, HÜRJET ve KAAN gibi projelerin bu yapının parçaları olacak.

Türkiye sadece sistem değil, strateji de üretiyor. Artık Gök Vatan'ı koruyacak Çelik Kubbe, Türkiye'nin savunma teknolojilerinde geldiği noktayı ve ileriye dönük vizyonunu yansıtan simgesel bir yapı olarak gösteriliyor.

IDEF 2025 NE ZAMAN

Bu arada 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), 22-27 Temmuz tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde ziyaretçilerini ağırlayacak. 96 ülkeden 1.400’ün üzerinde firma, IDEF-2025’te yeni sistemlerini tanıtacak. Fuarda, Çelik Kubbe’nin tüm bileşenleri sergilenecek.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.