Gemide Navtex nedir?

Gemide Navtex nedir?

Gemide denizcilerin kullandığı Navtex cihazı nedir, ne işe yarar, Türkiye'de kullanılıyor mu? Navtex cihazı ile alakalı bilmeniz gerekenler haberimizde...

Navtex, denizcilere meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, güvenlik uyarıları ve çalışma yapılan deniz sahaları hakkında bilgi sağlayan bir haberleşme sistemidir. Gemilerde ve teknelerde bu sistemin bulunması zorunludur. Orta frekansta (MF) yayın yapan Navtex, yaklaşık 400 deniz mili mesafeye kadar iletişim sağlayabilir. Ayrıca, Küresel Denizcilik Tehlike ve Güvenlik Sistemi’nin (GMDSS) bir parçasıdır.

navtex-cihazi.jpg

Navtex, dört saatte bir kısa süreli yayın yapar. Yayın süresi 10 dakikayı aşmaz. Farklı frekanslar ulusal ve uluslararası mesajlar için kullanılır. Türkiye’de, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Samsun, İstanbul, İzmir ve Antalya’daki istasyonlardan bu yayınlar gerçekleştirilir.

navtex-nedir.jpg

Navtex, ücretsiz bir sistemdir ve kullanımı için kayıt gerektirmez. Yayınlar aynı zamanda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden de takip edilebilir.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.