Ne kangal, ne malaklı, ne de akbaş, robotik köpek Aybars bütün köpeklere meydan okuyor

Ne kangal, ne malaklı, ne de akbaş, robotik köpek Aybars bütün köpeklere meydan okuyor

Daha önce BARS adlı robotik köpek ile başarılı olan yerli girişimci Quad Robotics, şimdi AyBARS adlı yeni ve daha hafif köpekle tanıtım yaptı. Robotik köpek Anadolunun dünyaca ünlü köpeklerine meydan okudu... Nasıl mı? İşte ayrıntılar...

Dağ, ova ve zorlu arazi şartlarına uyumlu bu yeni robotik köpek Milli piyade tüfekleriyle donatılarak operasyona gönderildi.

Savunma sanayii sektörüne özel çözümler üreten firma ürettiği Bars isimli robotik köpekle yaklaşık 40 kilogramlık ağırlığıyla 80 kilogram gibi yüksek bir taşımayı başarmıştı.

Yerli girişimciler Uğur Coşkun ve Batuhan Binici tarafından kurulan Quad Robotics, bu defa sahada görev yapan silahlı kuvvetler personeline destek içinAyBARS isimli yeni robotik köpeklerini tanıttı.

Aybars dar geçit ve mağaraları didik didik ediyor

Firmanın yeni ürünü AyBARS, ortalama 10 kilogram ağırlığı ve 4 kilogram civarındaki taşıma kapasitesiyle Bars’tan oldukça farklı bir sınıfta konumlanıyor.

Özellikle özel harekât, jandarma veya terörle mücadele gibi birimlerin operasyon esnasında robotu sırt çantasında bile rahatlıkla taşıyabilmesi, AyBARS’ı cazip kılıyor.

Dar geçitler, mağaralar, çok katlı binalar ve karmaşık şehir alanları gibi insani erişimin riskli veya zor olduğu bölgelerde bu hafif platform öne çıkıyor.

Quad Robotics mühendisleri, AyBARS’ın geliştirilme sürecinde dayanıklılık ve yüksek hareket kabiliyeti kriterlerini ön planda tuttuklarını ifade ediyor.

Robotun düşük ağırlığı, yüksek ivmelenme ve dengeli manevra kabiliyeti sunarken, ayak eklemlerindeki güçlendirilmiş servo motorlar ve özel sensörler de engebeli arazide kesintisiz ilerlemesine yardımcı oluyor.

Aynı zamanda AyBARS farklı kule tipleri ile beraber çalışabiliyor.

"Etkili menzil içerisinde hedefleri tam isabet vurduk"

Konuya ilişkin İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamada bulunan firma sahibi Uğur Coşkun, "Quad Robotics isimli bir robot şirketimiz var. Bu robot şirketimizin çalışma alanları; dört bacaklı, iki bacaklı ve ilerleyen süreçte çok bacaklı robotik platformlar. Robotların bacaklı bir şekilde hareket etmesi denklemi aslında doğanın taklit edilmesi denklemiyle engebeli veya sarp arazilerde dahi yürüyebilen ve insanı veya hayvanları taklit edebilen robotlar" ifadelerini kullandı.

40 kilogram taşıyabilen dört bacaklı robotun kule tasarımlarıyla çeşitli çapta mermi atabildiğini belirten Coşkun şu dikkat çeken bilgileri paylaştı:

"Bu yerleştirilmiş platformla 7,62 ve 5,56 Makine Kimya Kurumu'nun üretmiş olduğu Milli Piyade tüfeklerini birebir üzerine takarak 380 metrede, 250 metrede, 400 metrede atışlar yaptık.

Dolayısıyla etkili menzil içerisinde hedefleri tam isabet vurduk. İlk önce testlerimizi açık alanlarda yaptıktan sonra jandarmanın Foça'da düzenlemiş olduğu keskin nişancılıkla ilgili bir yarışmada ürün kendini gösterdi.

Uygulamaların başarılı olmasıyla beraber ilerleyen süreçte hızlı bir şekilde birçok yerde demolarımızı gerçekleştirdik". Türkiye Gazetesi

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.