Denizi olmayan Konya'da dünyanın en gözde balığı üretiliyor. Tilapia türü nedir?
Konya Şeker, kondense suyu soğutma kulelerinde enerji harcayarak soğutmak yerine o suyun ısısından yararlanarak balık üretimi gerçekleştiriyor.
DENİZİ OLMAYAN KONYA'DA BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Konya Şeker, artan nüfusun besin ihtiyaçlarının karşılanması için sağlıklı, doğal ve yenilikçi ürünler sunmayı hedeflediği için tüm dünyada en çok yetiştiriciliği yapılan türlerden biri olan tilapia balığı yetiştiriciliği yapıyor.
TİLİPA BALIĞI
Tilapia balığı yetiştiriciliği projesinin temelinde üretimde sıfır atık bakış açısı ve entegre üretim modeli bulunuyor. Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde üretim sürecinin ortaya çıkan ve soğutmak için enerji harcanan kondense suyu Tilapia balığının yetiştirilmesinde kullanıyor. Bu sayede sıcak suda yaşayan Tilapia balığı için optimum şartları sağlayarak 12 ay boyunca yoğun balık yetiştiriciliği yapılabiliyor.
TÜRKİYE'DE İLK
Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan bu yatırımda balıktan çıkan atık suyu biyolojik filtrelerle temizlenerek sürekli kullanımı sağlanıp, su israfı da önleniyor. Filtreden çıkan balık dışkıları ise doğal gübre olarak değerlendiriliyor.
TİLİPA BALIĞININ ÖZELLİKLERİ
Özellikle tropik ve subtropik iklim balığı olarak bilinen Tilapia sıcaklığı 25-28 °C olan sularda yaşıyor. Et verimi ve kalitesi yüksek olan bu türün et rengi pembe-kırmızı-beyaz olduğu için de albenisi yüksek. Yediği yemin yaklaşık 2/3’ünü ete dönüştüren Tilapia balığı üretmek üzere kurulan tesis, mevcut kapasitesi ile yıllık 200 ton üretim gerçekleştirebilecek kapasitede .
Tatlı su kültür balığı olarak Tilapia son yıllarda Asya başta olmak üzere, Ekvator ülkeleri, Amerika, Kanada ve Avrupa’da çokça tüketilmekte.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.