2030 yılı yatırım stratejisinin teması 'yeşil dijital' dönüşüm
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nden derlenen bilgilere göre, sanayi politikasının temel araçlarından biri olan teşvik sistemi, yatırımları yönlendirmek ve hızlandırmak, stratejik sektörlerde rekabet gücünü artırmak ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak olarak belirlendi.
Tasarlanan yeni teşvik sistemi ile mevcut sistemin daha etkin ve hedef odaklı hale getirilmesi, uygulamaların konsolide edilmesi, seçiciliğin artırılması ve destek kapsamının optimize edilmesi hedefleniyor. Ek olarak, ulusal planlar ile uyumu daha fazla gözetmek, istihdam ve finansman imkanları yönünden etkinliği artırmak, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla uygulama mekanizmalarını yeniden yapılandırmak amaçlanıyor. Yeşil ve dijital dönüşümü, teşvik politikalarına entegre etmek de yeni sistemin öncelikleri arasında.
Bölgeler arası farklılıklar minimuma indirilecek
Yeni yatırım teşvik sistemi, "Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi" ve "Sektörel Teşvik Sistemi" olmak üzere iki temel bileşen üzerine yapılandırılacak. "Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi" altında "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi", "Yerel Kalkınma Hamlesi" ve "Stratejik Hamle" programları yer alacak ve bu programlar proje odaklı bir yaklaşımla ilerletilecek.
"Sektörel Teşvik Sistemi" ise "Öncelikli Yatırımlar" ve "Hedef Yatırımlar" programlarından oluşacak ve genel kurallara bağlı şekilde hayata geçirilecek. Yeni teşvik sistemiyle, Kalkınma Planlarında öngörülen hedefler dikkate alınarak, Türkiye'nin kritik teknolojilerde yetkinliğini artıracak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığını azaltacak, uluslararası rekabet gücünü yükseltecek stratejik öneme sahip projeler desteklenecek.
Aynı zamanda şehirlerin karakteristik özelliklerini, kaynaklarını ve iç dinamiklerini dikkate alarak, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltacak projeler önceliklendirilecek. Diğer taraftan, Türkiye'nin yeşil ve dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda, ikiz dönüşüme yönelik yatırımlar yeni teşvik sistemi kapsamında güçlü şekilde desteklenecek.
Stratejik yatırımlara hukuki güvence getiriliyor
Teşvik sistemiyle, Türkiye'nin kritik teknolojilerde yetkinliğini artıracak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığını azaltacak ve uluslararası rekabet gücünü yükseltecek stratejik öneme sahip projeler desteklenecek.
Küresel ekonomide giderek daha önemli bir yer edinen öncelikli alanlarda, büyük ölçekli nitelikli yatırımlara yönelik uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye ilgisini artırmak amacıyla, mevzuat değişikliklerinin yatırımın sürdürülebilirliğine muhtemel olumsuz etkilerini minimize edecek proje bazlı risk azaltma uygulamaları hayata geçirilecek, yatırımcılara hukuki güvence verilecek. Büyük ölçekli yatırımlar özelinde, yatırım fizibilitesini olumsuz etkileyecek mevzuat değişikliklerinin etkilerini sınırlandıracak teşvik unsurlarına, Proje Bazlı Teşvik Kararlarında yer verilecek.
Türkiye'yi kritik alanlarda yatırımların odağı haline getirmek üzere, risk iştahı düşük uluslararası yatırımcıların ülkeye ilgilerini artıracak, yatırımcıyı yatırımla ilgili risklere karşı dirençli hale getirecek düzenlemeler uygulamaya alınacak.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.