Türkiye'nin il sayısı 162'ye çıkacak: İşte o yeni iller
"2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı" kapsamında, Türkiye'nin il sayısı iki katına çıkacak.
SANAL ŞEHİRLER GELİYOR
Türkiye'de şehir yaşamının tüm boyutları dijital çözümlerle desteklenecektir.
Dijitalleşmenin şehirlere dokunduğu en güçlü alanın akıllı şehirler. Akıllı şehrin, sadece teknolojik bir dönüşüm değil, aynı zamanda insanı merkeze alan, çevreyle uyumlu, verimli ve katılımcı bir şehircilik anlayışı.
81 İLİN İKİZİ OLUŞTURULACAK
"2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı" kapsamında, 81 ilimizin interaktif dijital ikizleri oluşturulacak.
187 belediyede akıllı şehir birimleri kurulacak, yapay zeka, büyük veri ve nesnelerin interneti gibi ileri teknolojiler şehir altyapılarına entegre edilecek.
Trafik yönetiminden enerji verimliliğine, atık takibinden çevre kalitesinin izlenmesine, kamu hizmetlerine erişimden afet erken uyarı sistemlerine kadar şehir yaşamının tüm boyutları dijital çözümlerle desteklenecek.
Ayrıca, yerli yazılım çözümlerine öncelik verilerek teknolojik bağımsızlığımız güçlendirilecek, girişimcilere yönelik eğitim ve mentorluk programları ile bu alandaki ulusal rekabet gücü artırılacak.
2023 YILINA KADAR 500 ŞİRKETE STAR-UP DESTEĞİ
2030 yılına kadar 500 girişimci şirkete, start-up'a da destek verilmesi hedeflenmekte.
Stratejinin odaklandığı diğer temel öncelikler arasında, akıllı şehir yönetişiminin güçlendirilmesi, şehirler arası bilgi paylaşımı ve rehberlik mekanizmalarının kurulması yer almakta.
Şehirlerin akıllı şehir olma hedefi doğrultusunda atmaları gereken adımların hangilerini gerçekleştirdiğini ölçüp izlenen kavram olan 'olgunluk seviyelerinin izlenmesi' ve akıllı şehir olma performanslarının değerlendirilmesinin yapılması da hedeflenmekte.
YERLİ VE MİLLİ ÇÖZÜMLER
Şehirlerde yapılması gereken yatırımların özellikle yerli ve milli çözümlerle gerçekleştirilmesini teşvik etmek hedefleniyor.
DİJİTAL EŞİTSİZLİKLER GİDERİLECEK
Çevresel sürdürülebilirlik, toplumsal kapsayıcılık ve dijital eşitsizliklerin azaltılacak. Şehirlerde, sadece yönetmek değil, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek, teknolojiyle desteklenen insana odaklı, güvenli ve erişilebilir kentler inşa etmek anlayışı geliştirilecek.
AKILLI ŞEHİR RADARI
"Akıllı şehir teknoloji radarı" adı verilen yaklaşımla güncel akıllı şehir teknoloji eğilimlerini sürekli olarak takip edilecek. Böylelikle dünyada akıllı şehir teknoloji portföyünde yer alan teknolojilerin Türkiye'de de yerli ve milli teknolojilerle gerçekleştirilmesini hedefleniyor. Dijital Türkiye vizyonumuz doğrultusunda 'Türkiye Yüzyılı Şehirleri' için bu dönüşümü hızlandırmaya çalışılacak.
YEŞİL DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Coğrafi veriyi kalkınma hamlesinin merkezine yerleştiren, yeşil ve dijital dönüşümü başarmış, güvenli ve akıllı şehirleriyle dünyaya örnek gösterilen bir Türkiye hedefleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.