Milli muharip uçak KAAN, Konya 3’üncü Ana Jet Üssü'ne ne zaman teker koyacak? Yerli uçak için sayılı gün kaldı
Tüm Türkiye’nin heyecanla beklediği Milli Muharip Uçak KAAN için üretim takvimi netleşti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda düzenlenen İnsanlı Hava Platformları İmza Töreni kapsamında, KAAN’ın seri üretime geçene kadar izleyeceği yol haritası açıklandı. İmzalanan anlaşma kapsamında Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Milli Muharip Uçak Kaan’ın üretimi 3 Faz’da yapılacak.
KAAN İçin Takvim Belli Oldu
Milli Muharip Uçak KAAN’ın üretim takvimi netleşti. Faz-1 Aşama-2 kapsamında 2022-2029 yılları arasında detay tasarım ve kalifikasyon çalışmaları yürütülecek. 2023’te hangardan çıkan KAAN’ın, 2026’ya kadar 2 prototipinin daha üretilmesi planlanıyor. Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek Blok-1 konfigürasyonunun 2029’a kadar geliştirilmesi hedeflenirken, Faz-2 kapsamında üretilecek 10 KAAN savaş uçağının teslimatı 2028’e çekildi. Faz-3’te ise diğer blokların geliştirilmesi ve seri üretim süreci başlayacak.
Milli Muharip Uçak KAAN’ın Yeni Yuvası Konya Olabilir
Planların sorunsuz ilerlemesi halinde, Türk yapımı beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın 2028 yılı itibarıyla Konya 3. Ana Jet Üssü’ne iniş yapması bekleniyor. Türkiye’nin en stratejik 10 hava üssünden biri olan Konya Üssü, Barış Kartalı, Hançerler, Pençe ve Türk Yıldızları filolarıyla dikkat çekerken, uluslararası alanda düzenlenen Anadolu Kartalı tatbikatına da ev sahipliği yapıyor. KAAN’ın burada konuşlandırılması, hem üs hem de Türk Hava Kuvvetleri için yeni bir dönemin habercisi olacak.
Türkiye'nin Bağımsızlık Bağımsızlık Hedeflerinin Vücut Bulmuş Hali :Milli Muharip Uçak KAAN
Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımının ardından, ABD tarafından F-35 savaş uçaklarının satışı durdurulunca, Türk savunma sanayii bağımsızlık hedefleri doğrultusunda önemli bir adım attı. Bu süreçte tasarımına başlanan beşinci nesil milli muharip uçak KAAN, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alan ve ilerleyen yıllarda emekliye ayrılması planlanan F-16 filosunun yerini alacak şekilde geliştiriliyor. KAAN, hem Türkiye’nin hava gücünü modernize etmeyi hem de savunma alanında tam bağımsızlığı hedefliyor.
Harcanan Milyonlarca Dolar, On Binlerce Mühendisin Akıl Teri
Zamanı geldiğinde Türkiye’nin havadaki vurucu gücü olan F-16’lardan bayrağı teslim almak üzere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ) tarafından geliştirilen ve temelleri 2010’lu yıllara kadar dayanan milli muharip uçak, 2016 yılında “TF-X” ismiyle resmen kamuoyuna duyuruldu. Milli muharip uçağın tasarlanma sürecinde 2017 ila 2022 yılları arasında Rüzgâr tüneli testleri, radar kesit alanı ve aerodinamik çalışmalar, yerli sistemlerin (aviyonik, görev bilgisayarı, kokpit) entegrasyon süreci gerçekleştirildi. TF-X projesinin tasarımı kapsamında 10 bin uzman mühendis gecesini gündüzüne katarak çalıştı.
Taksi ve İlk Uçuş Testi Tamam, Sırada Seri Üretim Var
Türk savunma sanayiinin gurur projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak KAAN, adını Türk mitolojisinde "büyük lider, han" anlamına gelen "Kaan" kelimesinden alıyor. Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı olarak geliştirilen KAAN’ın ilk prototipi, 2024 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilerek kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtımın ardından çok kısa bir süre geçmeden, 17 Mart 2023 tarihinde taksi testleri için ilk kez motorlarını çalıştıran KAAN, tüm heybetiyle pistte arz-ı endam etti. Bu tarihi gelişmenin ardından gözler ilk uçuşa çevrilmişti. Beklenen an ise 21 Şubat 2024 sabahı geldi. Ankara'daki Mürted Hava Meydanı’nda sabah 08.50'de havalanan KAAN, 13 dakika süren ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı. Uçuş sırasında yaklaşık 8.000 feet (yaklaşık 2.440 metre) irtifaya çıkan milli savaş uçağı, 230 knot (yaklaşık 426 km/saat) hıza ulaşarak performansıyla göz doldurdu.
Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.