Beyaz Ekmek (Francala) Türkiye'de en yaygın tüketilen ve çarşı ekmeği ya da somun olarak da bilinen beyaz ekmek, rafine edilmiş buğday unundan üretilir… En fazla ekmek tüketen ülkelerden biriyiz. Toprak Mahsulleri Ofisinin rakamlarına göre ortalama kişi başına tüketilen günlük 333 gr. ekmek miktarı ile de, her birimiz yılda yaklaşık 121 kg ekmek tüketiyoruz.

SU GİBİ EKMEK
Ekmek, temel enerji kaynağı olarak diyetin önemli bir parçasını oluşturur. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan ekmekler ile hatırı sayılır çeşitliliğe sahip. Ayrıca ekmek, Türk yemek kültüründe olduğu gibi dünya mutfaklarında da temel besinlerden biri. Ekmek çeşitleri nelerdir araştırılması yapıldığında farklı kültürlerin özelliklerinin mutfaklara yansımaları da mercek altına alınmış olur.
DÜNYA MUTFAĞINDAKİ EKMEK KÜLTÜRÜ
Kültüre, iklime, yemek alışkanlıklarına bağlı olarak Alman, Fransız, İtalyan mutfaklarında ve Hint, Çin gibi Asya mutfaklarında değişik ekmek çeşitleri bulunuyor. Dünyanın farklı ülkelerinde de temel besinlerden olan ve masaya ilk getirilen ekmekler en az bizde olduğu kadar farklı kültürlerde de öğünleri belirleyici nitelik taşıyor.

SAYISIZ EKMEK ÇEŞİTİ
Neredeyse herkesin damak zevkine ve sağlık sorunlarına göre ekmek çıkarılıyor… Tam Buğday Ekmeği, Çavdar Ekmeği, Mısır Ekmeği, Trabzon (Vakfıkebir) Ekmeği, Ramazan Pidesi, Siyez Ekmeği, tost ekmeği, karışık tahıllı ekmek, ekşi mayalı ekmek, diyet ekmekleri, belediyelerin ürettiği ekmekler ve dahası. Yüzlerce ekmek çeşidi fırınlarda, kafeteryalarda, lokantalarda, büfelerde ve bir çok yerde tüketiciyle buluşturuluyor.
Türk kültüründe genel olarak ekmek çeşitleri ve isimleri arasında malzemeye göre isim alan ekmekler ise mayalı ekmek çeşitleri oluyor.

Yuvarlak ekmeğin adı ne?
Roll Ekmek, genellikle yuvarlak ve yumuşak bir yapıya sahip olan bir ekmek türü. Farklı un türleri ile yapılabilen Roll Ekmek, beyaz un, tam buğday unu veya kepekli un gibi seçenekler sunuyor. Sağlıklı beslenme trendlerinin artmasıyla birlikte, glütensiz ve vegan seçenekler de popüler hale gelmişti.


HANGİSİ SAĞLIKLI
Türkiye'nin hemen her köşesinde sayısız ekmek çıkarılıyor. Bunların bir kısmı tüketicinin damak ve sağlığı açısından düşünülerek üretiliyor. İçeriğinde bulunan karbonhidratlar, vücudun enerji ihtiyacını karşılamada kritik bir rol oynar. Tam buğday, çavdar ve kepekli ekmek gibi seçenekler, aynı zamanda vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olduğundan daha sağlıklı olarak nitelendiriliyor.

EKMEKLER ÇEŞİTLİ FİYATLARI DA ÇEŞİTLİ
Ekmeklerin fiyatları da değişik. Taban fiyat 10-15 lira olsa da 700 liraya kadar fiyatı olan ekmek bulunabiliyor.
