KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7031 %0.23
50,1678 %0.06
9.650,17 % 0,77
Ara
BBN Haber Yaşam 700 liraya ekmek: Sayısız ekmek çeşidi vatandaşın kafasını karıştırıyor

700 liraya ekmek: Sayısız ekmek çeşidi vatandaşın kafasını karıştırıyor

Baget, karakılçık, tost, zeytinli, domatesle, sizey, Karadeniz... Zengin ekmek çeşidi son derece farklı fiyatlarla tüketiciye ulaştırılıyor. 700 liraya kadar çıkan ekmek fiyatlarından vatandaş şaşkın. İşte detaylar...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Beyaz Ekmek (Francala) Türkiye'de en yaygın tüketilen ve çarşı ekmeği ya da somun olarak da bilinen beyaz ekmek, rafine edilmiş buğday unundan üretilir… En fazla ekmek tüketen ülkelerden biriyiz. Toprak Mahsulleri Ofisinin rakamlarına göre ortalama kişi başına tüketilen günlük 333 gr. ekmek miktarı ile de, her birimiz yılda yaklaşık 121 kg ekmek tüketiyoruz.

SU GİBİ EKMEK

Ekmek, temel enerji kaynağı olarak diyetin önemli bir parçasını oluşturur. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan ekmekler ile hatırı sayılır çeşitliliğe sahip. Ayrıca ekmek, Türk yemek kültüründe olduğu gibi dünya mutfaklarında da temel besinlerden biri. Ekmek çeşitleri nelerdir araştırılması yapıldığında farklı kültürlerin özelliklerinin mutfaklara yansımaları da mercek altına alınmış olur.

DÜNYA MUTFAĞINDAKİ EKMEK KÜLTÜRÜ

Kültüre, iklime, yemek alışkanlıklarına bağlı olarak Alman, Fransız, İtalyan mutfaklarında ve Hint, Çin gibi Asya mutfaklarında değişik ekmek çeşitleri bulunuyor. Dünyanın farklı ülkelerinde de temel besinlerden olan ve masaya ilk getirilen ekmekler en az bizde olduğu kadar farklı kültürlerde de öğünleri belirleyici nitelik taşıyor.

Ekmek Çeşitleri: Türk ve Dünya Mutfağından Tarifler Tarifi

SAYISIZ EKMEK ÇEŞİTİ

Neredeyse herkesin damak zevkine ve sağlık sorunlarına göre ekmek çıkarılıyor… Tam Buğday Ekmeği, Çavdar Ekmeği, Mısır Ekmeği, Trabzon (Vakfıkebir) Ekmeği, Ramazan Pidesi, Siyez Ekmeği, tost ekmeği, karışık tahıllı ekmek, ekşi mayalı ekmek, diyet ekmekleri, belediyelerin ürettiği ekmekler ve dahası. Yüzlerce ekmek çeşidi fırınlarda, kafeteryalarda, lokantalarda, büfelerde ve bir çok yerde tüketiciyle buluşturuluyor. 

Türk kültüründe genel olarak ekmek çeşitleri ve isimleri arasında malzemeye göre isim alan ekmekler ise mayalı ekmek çeşitleri oluyor.

Yuvarlak ekmeğin adı ne?

Roll Ekmek, genellikle yuvarlak ve yumuşak bir yapıya sahip olan bir ekmek türü. Farklı un türleri ile yapılabilen Roll Ekmek, beyaz un, tam buğday unu veya kepekli un gibi seçenekler sunuyor. Sağlıklı beslenme trendlerinin artmasıyla birlikte, glütensiz ve vegan seçenekler de popüler hale gelmişti.

HANGİSİ SAĞLIKLI

Türkiye'nin hemen her köşesinde sayısız ekmek çıkarılıyor. Bunların bir kısmı tüketicinin damak ve sağlığı açısından düşünülerek üretiliyor. İçeriğinde bulunan karbonhidratlar, vücudun enerji ihtiyacını karşılamada kritik bir rol oynar. Tam buğday, çavdar ve kepekli ekmek gibi seçenekler, aynı zamanda vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olduğundan daha sağlıklı olarak nitelendiriliyor.

EKMEKLER ÇEŞİTLİ FİYATLARI DA ÇEŞİTLİ

Ekmeklerin fiyatları da değişik. Taban fiyat 10-15 lira olsa da 700 liraya kadar fiyatı olan ekmek bulunabiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *