81 ilde uygulanacak. Ehliyette ders saati tarih oluyor

81 ilde uygulanacak. Ehliyette ders saati tarih oluyor

2024 sezonunun ardından 2025 yılına hazırlık yapan sürücü kursları Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen yeni kuralları sisteme koyacak. Buna göre ders saatini tamamlayan sürücü adayları yeni sistemde kolay kolay sınava giremeyecek.

81 ilde beklenmedik karar. Sürücü belgesi sahipleri için Türkiye'de sürücü belgesi sahiplerini yakından ilgilendiren düzenleme 81 ilde geçerli olacak.

YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR?

2025 yılında ehliyet almak isteyen sürücü adayları gelecek fahiş zamla birlikte en düşük 18 bin TL kurslara ödeme yapacak. Yeni sezonda ehliyet için geçerli olan 16 saatlik eğitimler artık tarih olacak. Düzenlemeye göre sürücü adayı sınava tam hazır hale gelene kadar derslerine devam edecek. Kurslar hazır olmayan öğrenciler için ekstra saat başı ders ücreti alacak. Yeni sistemde her ilçe için tek olan parkur artık 2'ye çıkacak. Sürücüler hangi parkurda sınava gireceğini kurayla çekecek.

YAŞ SINIRI GELİYOR

Artık belirli bir yaşın üzerindeki bireyler, sürücü belgelerine sahip olsalar dahi araç kullanamayacaklar. Bu düzenleme, özellikle üst yaş sınırının uygulandığı kişileri etkileyecek ve trafikteki sürücü profili değişikliğine yol açacak. Yeni yasal düzenlemenin detayları, sürücülerin ve ilgili tüm tarafların dikkatine sunuldu.

EHLİYETTE YAŞ SINIRI KAÇ OLDU?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde belirtilen şartlara göre, ticari taşıma faaliyetlerinde görev alacak şoförlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerektiğini, büyük otobüs şoförlerinin en az 26 yaşında olmaları ve 66 yaşını aşmamış olmaları gerektiğini ifade edildi.

Ancak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Aralık 2023'te yaptığı geçici düzenlemeyle, korona virüs salgınının getirdiği normalleşme sürecinde ve ticaret hacmindeki artış sebebiyle, mesleki yeterlilik belgesine sahip sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla yaş sınırının 69'a yükseltildiğini belirtildi. Bu düzenlemenin, Kahramanmaraş'taki deprem sonrası sürücü eğitimlerinin aksaması ve yeni sürücü arzının yetersiz kalması nedeniyle 2024 sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. Heper, 68 yaşını tamamlayıp 69 yaşına giren sürücülerin, üzülerek de olsa, ticari araç kullanma haklarını kaybedeceklerini ve başka iş arayışına girmeleri gerektiğini dile getirdi. 65 yaşını dolduran kişiler için 3 yılda bir zorunlu ehliyet yenileme dönemi başlıyor. 80 yaşını dolduran sürücüler için ise risk arttığından dolayı bu süre 2 yıla düşürülüyor ve 2 yılda bir ehliyet yenileme işlemi yapılması isteniyor.

*CİHAD ALPAN

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.