KONYA HABER
Konya
Açık
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
BBN Haber Yaşam Anadolu’nun dört bir yanında ocaklar harlandı, kazanlar kaynıyor

Anadolu’nun dört bir yanında ocaklar harlandı, kazanlar kaynıyor

Konya başta olmak üzere Anadolu'nun dört bir köşesinde gün kazanların kurulup altlarının harlanmasıyla başlıyor. İmece usülü kış hazırlıkları son gaz sürüyor

Haberleri
KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Anadolu’da bugünlerde yoğun bir kış hazırlığı yapılıyor. Eylül ayının son bölümüne girdiğimiz bu günlerde bağ bozumunu gerçekleştiren vatandaşlar el emeği, alın teri ürünlerini kışlık yiyecekler için hazırlıyor. Salçalar, turşular, yufkalar, közlemeler derken yoğun bir kış hazırlığı yapan vatandaşlar aynı zamanda lezzetli üzümlerle pekmez kaynatıyor.

imece usulü ile kış hazırlığı

Konya’nın her köşesinde bugünlerde bir ocağın harlandığını kışlık mesaisinin yapıldığını görmek mümkün. Günün ilk saatlerinde ocaklar kurulurken dev pekmez kazanları geceden hazırlanan lezzetli üzüm sularıyla doldurulup pekmez yapımı için son ve en önemli aşama olan kaynatma mesaisi başlıyor. Genelde imece usülü yapılan konu komşu herkesin omuz verdiği pekmez kaynatma geleneği adeta bir ritüeli andırırken, önce dut ya da asma yaprağı ile pekmez köpüğü test ediliyor ardından da zahmetli yolculuğunu tamamlayan pekmezler şişelere doldurulup mutfaklardaki, ambarlardaki yerini alıyor. 

kazanlar kalkıyor biberler közleniyor

Pekmez kazanlarının kaldırılmasından sonra ise ocaktaki közler kış hazırlığının bir başka merhalesi olan közleme için yelleniyor. Bostandan taze toplanmış mevsimin son ürünleri olan biber ve patlıcanlar közün üstünde enfes mezeler için pişerken temizlenip kabukları soyulduktan sonra da kavanozlara ya da buzluk poşetlerine doldurulan  ürünler kış sofraları için bekleyişe alınıyor.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *