
imece usulü ile kış hazırlığı
Konya’nın her köşesinde bugünlerde bir ocağın harlandığını kışlık mesaisinin yapıldığını görmek mümkün. Günün ilk saatlerinde ocaklar kurulurken dev pekmez kazanları geceden hazırlanan lezzetli üzüm sularıyla doldurulup pekmez yapımı için son ve en önemli aşama olan kaynatma mesaisi başlıyor. Genelde imece usülü yapılan konu komşu herkesin omuz verdiği pekmez kaynatma geleneği adeta bir ritüeli andırırken, önce dut ya da asma yaprağı ile pekmez köpüğü test ediliyor ardından da zahmetli yolculuğunu tamamlayan pekmezler şişelere doldurulup mutfaklardaki, ambarlardaki yerini alıyor.

kazanlar kalkıyor biberler közleniyor
Pekmez kazanlarının kaldırılmasından sonra ise ocaktaki közler kış hazırlığının bir başka merhalesi olan közleme için yelleniyor. Bostandan taze toplanmış mevsimin son ürünleri olan biber ve patlıcanlar közün üstünde enfes mezeler için pişerken temizlenip kabukları soyulduktan sonra da kavanozlara ya da buzluk poşetlerine doldurulan ürünler kış sofraları için bekleyişe alınıyor.