Asla ısıtmamalısınız - 1 çorba kaşığı ısıtmak bile çok tehlikeliymiş
Bazı yiyeceklerin tekrar ısıtılması sağlık açısından çok zararlı. Bizler dikkat etmiyor olsak da uzmanlar uyarıyor.
Bazı yiyeceklerin ısıtılmamasının birkaç sebebi bulunmaktadır. İlk olarak, bazı yiyeceklerin ısıtılması besin değerlerini azaltabilir veya yok edebilir. Özellikle C vitamini gibi suda çözünen vitaminler, yüksek ısıya maruz kaldığında bozulabilir. Bu nedenle, turunçgiller gibi C vitamini içeren yiyeceklerin taze olarak tüketilmesi daha sağlıklı olabilir.
Ayrıca, bazı yiyeceklerin ısıtılması sonucunda sağlığa zararlı bileşikler oluşabilir. Örneğin, bazı yağlar yüksek ısıya maruz kaldığında kanserojen maddeler oluşturabilir. Bu nedenle, yanık yağlar veya tekrar ısıtılan yağlar tüketilmemelidir.
Bunun yanı sıra, bazı yiyeceklerin ısıtılması sonucunda kıvam ve lezzetleri bozulabilir. Örneğin, haşlanmış sebzelerin tekrar ısıtılması sonucunda vitamin ve mineralleri azalabilir ve kıvamları yumuşayabilir. Aynı şekilde, kızartma yapılan yiyeceklerin tekrar ısıtılması sonucunda gevrekliği kaybolabilir.
Çok sayıda beslenme uzmanı besin zehirlenmelerinin basit hatalar nedeniyle gerçekleştiğine dikkat çekiyorlar. Sağlıklı bir sindirim sistemi için tamamen doğal ve taze gıdaları tüketmek birincil kural. Yapılan bir araştırmada dünden kalan yiyeceklerin tehlikeli olduğu ve mideye zarar verdiğine dikkat çekildi. Dünden kalan yiyecekler üstelik sadece mideye zarar vermiyor aynı zamanda bağırsakları da çok kötü etkiliyor.
Mikrodalga fırınlar hayatımızı kolaylaştırdığı kadar hayatımızı tehlikeye de sürükleyebiliyorlar. Beslenme uzmanlarına göre bazı yiyeceklerin özellikle mikrodalga fırınlarda tekrar ısıtılmasının sakıncalı olduğuna dikkat çekiyorlar.
Gıda zehirlenmesi başta olmak üzere bir çok sağlık sorununa yol açabiliyorlar.
HANGİ YİYECEKLER TEKRAR ISITILMAMALI?
Mynet.com'da yer alan bir içerikte; Tekrar ısıtılması sakıncalı olan yiyecekler sıralandı. İşte o yiyecekler
HAŞLANMIŞ YUMURTA
Haşlanmış yumurtayı mikrodalgada ısıttığınızda, su moleküllerinden buhar oluşur ve bu da basınç oluşumuna neden olur. Yumurtalar ince bir zara ve kabuğa sahip olduklarından, tüm basıncı tutamazlar, bu da mikrodalgada, tabağınızda ve hatta bir ısırık aldığınızda çok sıcak bir patlamaya neden olabilir.
HAVUÇ
Havuçlar mikrodalgada pişirilip ısıtılabilse de çiğ havuçlar, özellikle kabuğu hala üzerinde olanlar potansiyel olarak tehlike yaratabilir. Havuçlar uygun bir şekilde yıkanmazsa ve herhangi bir kir kalıntısı varsa topraktaki mineraller mikrodalgada kıvılcıma dahi neden olabilir. Bu durum sürekli olarak meydana gelirse mikro dalganız ciddi hasar alabilir.
İŞLENMİŞ ET
İşlenmiş etler yüksek miktarda tuz, katkı maddesi, kimyasal madde ve koruyucu içerdiğinden en besleyici gıda grupları arasında yer almaz. Şarküteri etlerine ve konserve ürünlerini mikrodalgada ısıttığınızda ise kolestrol seviyesi yükselebilir ve bu da kalp sorunlarına yol açabilir. Jambonlarınızı ve sosislerinizi ısıtmanın en güvenli yolu ızgara veya ocağı tercih etmek olacaktır.
SU
Mikrodalgada su ısıtmak seçenekler arasında en basit ve sorunsuz olarak gözükendir. Ancak araştırmalar birçok yanık vakasının mikrodalgada ısıtılan sudan kaynaklandığını gösterdi. Mikrodalga fırındaki elektromanyetik dalgalar suyun aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu da su moleküllerini kararsız hale getirir ve yoğun kaynamalara ve hatta patlamalara neden olabilir.
ACI BİBER
Acı biberler, özellikle gerçekten baharatlı olanlar, oldukça yanıcı olabilen yüksek düzeyde kapsaisin içerir. Kapsaisinin mikrodalganın elektromanyetik dalgalarına maruz bırakılmasıyla duman yükselmeye başlar. Mikrodalgadan çıkacak ateş ve duman ciltte tahrişe ve yanma hissine neden olabilir.
TAVUK
Tavuk, özellikle uygun şekilde pişirilmediğinde, salmonella yaymanın popüler bir suçlusudur. Mikrodalgada bir parça çiğ tavuk pişirdiğinizde, eşit ve eksiksiz pişirme şansı çok düşüktür ve bu da onu bakteri kontaminasyonu için potansiyel bir tehlike haline getirir.
DOMATES VE DOMATES SOSU
Haşlanmış yumurtalar gibi, domatesler de mikrodalgada çok fazla zaman harcadıklarında patlayıcı bir etkiye sahip olabilirler. Taze domates ve makarna sosundaki sıvı içeriğinden dolayı, basınç artışı bunların kabarmasına ve sıvı fışkırmasına neden olarak mikrodalga fırınınızı kırmızı lekelerle kaplar.
HANGİ YİYECEK NASIL SAKLANIR?
Mynet'te yer alan bir haberde yiyeceklerin saklama koşullarıyla ilgili herkesin bilmesi gereken detaylar paylaşıldı. İşte o detaylar
Et, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz canlıları orijinal paketlerinde veya sıkıca havası alınmış paketlerde saklanmalı.. Uzun süre saklanan bu tür gıdalar buzluktan çıkarıldıktan sonra buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra yenilmeli.. Yumurtaları kırılma ve bozulmaya karşı korumak için karton kutuda buzdolabında saklayın. Yumurtaları yıkamayın, sudan geçirmeyin. kabukları koruyan minerak dokunun kaybolmasına ve bakterilerin yumurtanın içine girmesine neden olabilirsiniz. Yumurtalar satın aldıktan 3 veya 5 hafta arasında saklanabilir. Son kullanma tarihine bakarak aldığınız yumurtaları güvenle yiyebilirsiniz. Süt, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünleri buzdolabında saklanmalıdır. Bunları saklamadan önce yıkamayın, ıslaklık mikrobik üremeye neden olur. Avakado, armut, muz ve domates gibi ürünler buzdolabında saklanabilir ama en iyisi oda sıcaklığında saklamak. Bunun yanı sıra buzdolabında saklamanız önerilen diğer ürünler; patlıcan, soğan, sarımsak, patates ve diğer kök bitkiler..
Salatalara dikkat!
Mayonezli salatalar, vakit kaybetmeden buzdolabının buzlu olan kısımda alt bölümünde saklanarak bakteri üretimi engellenmeli.. Bu tür yiyecekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakmayın. Eğer oda sıcaklığında daha uzun süre bulundurmak istiyorsanız etrafını buzla doldurun ve buzu bittikçe yenileyin.
Yiyecekleri uygun pişirme
Her yiyecek mikroorganizmaların diğer noktalara rahat erişimi sağlayacak özel iç ısıya sahiptir. Bu nedenle farklı ısılarda pişerler. Bu nedenle bir yiyecek termometresi almayı düşünebilirsiniz. Pişirmede güvenli olduğu söylenen uluslararası minimum pişirme sıcaklık dereceleri şöyle..
Kümes hayvanları: 73 °C
Kırmızı et: 71 °C
Biftek ve kıyma: 62,7 °C
Rosto: 62,7 °C
Balık: 62,7 °C
Yumurta: 71 °C
Çapraz bulaştırmalardan uzak durun
Evlerimiz mikroorganizmaların gelişimi için ideal yerlerden biridir. Çapraz bulaştırmada ellerimizle bir objedeki bakteriyi diğer bir objeye taşırız. Bu nedenle yemekleri hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Pişirilmiş ve pişirilmemiş yiyeceklerin tabaklarını ayırın. Örneğin tahta üzerinde domates kestikten sonra yıkamadan tavuk göğsünü de burada keserseniz burada çapraz bulaştırma riski söz konusu olabilir. Ayrıca, sebzeleri elledikten sonra patates doğramaya başlamayın. Ellerinizi yıkadıktan sonra hazırlamaya devam edin.
Et, sebze gibi yiyecekleri hazırladıktan sonra kullandığınız tüm mutfak araçlarını sabunlayın. Yemek hazırlamadan önce veya sofraya oturmadan önce ellerinizi sık sık yıkamayı alışkanlık edinin.
Kalan yemekleri uygun şekilde saklayın
Kalan yemekler normal havalarda iki saat, aşırı sıcaklarda bir saat içinde buzdolabına veya derin dondurucuya konulmalı. Diğer taraftan film izlemeye giderken artık yemeklerinizi arabada bırakmayın, eve gelin ve dolabınıza koyun. Kalan yemekleri buzdolabında ne kadar saklayabilirsiniz? 4 gün kadar saklayabilirsiniz ancak tadı ve besleyici özelliği
giderek azalır.
Kaynak:BBN