Ayva bolluğu hangi mesajı veriyor? Bu kış nasıl geçecek?

Yaş almış büyüklerimizin atalarından öğrenip günlük yaşamda uyguladığı hava tahminlerine göre ayva ağaçlarının bol meyve verdiği ve kavak ağaçlarının yapraklarını üst kısımdan dökmeye başladığı yıllarda kış mevsiminin sert geçeceği öngörülüyor
Ayva bolluğu hangi mesajı veriyor? Bu kış nasıl geçecek?

Küresel ısınmayla birlikte mevsimlerin dengesi bozulurken kış kuraklıkları da hem gündelik yaşamı hem de tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Su kıtlığı giderek etkisini artırırken özellikle geçtiğimiz yıl kış döneminde hiç kar yağışının olmadığı, yağmurların ise yetersiz kaldığı Konya’da herkes şimdiden 2024-2025 kışının nasıl geçeceğini merak ediyor.
Meteoroloji uzmanlarından henüz umutlandıracak açıklamalar yok ancak halk takvimi ve atadan kalma metotlar bu kışın sert ve bol yağışlı geçeceğine işaret ediyor.

whatsapp-image-2024-09-24-at-16-47-09.jpeg

Yaş almış vatandaşlar yılların tecrübesi ve büyüklerinden öğrendikleri geleneksel tahmin yöntemleriyle bu sene kış mevsiminin yağışlarla yüz güldüreceğini ifade ediyor.
AYVA BOLSA KIŞ SERT GEÇER
Bu sene ayva ağaçlarının bol meyve verdiğine dikkat çeken yaşlılar, bunun kışın sert geçeceğinin alameti olduğuna işaret ediyorlar. Bilimin bu kadar ilerlemediği, hava tahminlerinin bilimsel metotlarla değil doğadaki bazı belirtilere bakılarak yapıldığı dönemlerden kalma inanış ve tahminlere göre; hayvanların hareketlerinden, ağaçların meyve verişlerinden anlamlar çıkarılarak mevsimsel tahminler yapıldığını ifade eden vatandaşlar, “Yeni nesil bunları pek bilmese de ya da inandırıcı bulmasa da doğa bize mevsimler hakkında ipucu veriyor. En yaygın bilinen ayva ağaçlarına göre yapılan tahminlerdir. Eğer ayva bol olursa o yıl kışın sert geçer. Bu yıl ayva ağaçları bereketli meyve tuttu. Adeta dallar kırılıyor. Ayvaların bol olduğu ve serçelerin toplu olarak uçtukları yıllarda kış sert olur" dedi.
KAVAK AĞACI ÜSTEN DÖKERSE…
“Gaybı sadece Allah bilir” inancı çerçevesinde yaygın hava durumu tahminlerine göre; kavak ağacı yapraklarını alt kısımdan dökmeye başlarsa kış yumuşak ve ılıman geçer, yapraklar üsten dökülürse kış sert geçer ve çok soğuk olur.

whatsapp-image-2024-09-24-at-16-47-08.jpeg

Nar, palamut ve kestane gibi kış ürünleri çok olursa kışın sert geçecektir. Arılar ağaç kovuklarında kovan yaparlarsa o kış sert geçer. Yazın çok sıcaklar olursa kışın çok soğuk olur. Kastamonu civarında da “Dağlarda mantar çok olursa o yıl kar çok yağar” derler.

Kaynak:Veli SÖYLEMEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.