Bal porsuğu

Bal porsuğu

Dünyanın en korkusuz hayvanı: Bal porsuğu

Şirin bir isme sahip olması sizi yanıltmasın... Tilkiden akrebe, kobradan aslana, komodo ejderinden timsaha kadar herkese kafa tutan bir hayvan. İsminin bal porsuğu olmasının nedeni ise, balı çok sevmelerinden kaynaklanıyor.

Afrika'da, leopardan aslana, yılandan tilkiye kadar bütün vahşi hayvanlara kafa tutabilen bir tür var. Bu hayvan o kadar cesur ki, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazanmış. Adı kadar tatlı olamayan bir bu hayvan; bal porsuğudur.  'En acımasız' ve 'en korkusuz' hayvan olarak adlandırılan bal porsukları, genellikle Afrika, Güneybatı Asya ve Hindistan'ın güneybatı kısımlarında yaşıyor. İsminin bal porsuğu olmasının nedeni ise, balı çok sevmelerinden kaynaklanıyor. Bal porsuğu, sansargiller ailesinden geliyor ve zorlu yaşam koşullarına aşırı derecede dayanaklı olmasıyla biliniyor.

AFRİKA'DAKİ EN BÜYÜK KARASAL PORSUK

Bal porsuğu oldukça uzun, belirgin şekilde kalın ve sırt boyunca geniş bir gövdeye sahiptir. Oldukça gevşek olan cildi serbestçe dönmesine ve bükülmesine izin vermektedir. Diğer bal porsuklarıyla savaşmak için adapte olmuş boynundaki cildi 6 cm kalınlığındadır. Ağzı ve burnu kısa olan bal porsuğunun kafası küçük ve düzdür. Savaşırken alınacak hasarı azaltmak için gelişmiş bir başka adaptasyon ise küçük gözler ve hafif çıkık kulaklardır. Bal porsuğu, her ayağında beş ayak parmağı olan kısa ve sağlam bacaklara sahiptir. Ayakları, arka ayaklarda kısa, ön ayaklarda oldukça uzun olan çok güçlü pençelerle donatılmıştır. Bal porsuğu kısmen kalın dalgalı ayak tabanına basarak yürüyen bir hayvandır. Ayak tabanından bileğe kadar kıl yoktur. Kısa kuyruğu uzun kıllarla kaplıdır. Bal porsuğu Afrika'daki en büyük karasal porsuktur. Yetişkinlerin omuz yüksekliği 23–28 cm, vücut uzunluğu 55–77 cm ve kuyruk uzunluğu 12-30 santimetre arasındadır. Dişiler erkeklerden küçüktür. Afrika'da, erkekler 9 ila 16 kilo arasında, dişiler ise 5 ila 10 kg arasında değişiklik göstermektedir.

PES ETMEK NEDİR BİLMİYOR

Sansargiller ailesinin en yırtıcı olanlarından olduğu gibi cesaretleriyle, inatçılıklarıyla ve zorlu yaşam koşullarına dayanıklıkları ile ün salmış bir hayvandır. Öyle ki bal porsuğu, 'en korkusuz hayvan' unvanı ile Guinness Rekorlar Kitabı'na da adını yazdırmış bir canlı. Korku hormonunun bulmadığı iddia edilen bu hayvan, aslandan yılana kadar her boyutta canlıya kafa tutabilir. Hatta yenileceğini bilse bile, girdiği mücadeleden vazgeçmez.

HER ŞEYİ YİYEBİLİR

Afrika’da yaşayan en etobur, etçil hayvanlardan biridir. Av listesinde, kuşlar, kobra yılanları, fareler ve akrepler vardır. Kendilerinden küçük olan her şeyi kolaylıkla avlayabilir ve dakikalar içinde mideye indirebilirler. Yetişkin bir bal porsuğu günde 1 kilo kadar yiyecek tüketir. Ortalama kiloları ise erkeklerde 10, dişilerde ise 6’dır. Yılandan arı larvasına kadar her şeyi yiyebilecek potansiyele sahip olan bal porsuklarının bağışıklık sistemleri oldukça güçlüdür. Hatta bir fili öldürebilecek güçteki yılan zehri, bal porsuklarını etkilemiyor. Zehirli bir yılanı yerken zehirden etkilenip bayılan bal porsuğu, uyandığı zaman tekrar yılanı yemeye devam edebilir. En sevdiği şeylerden biri bal yemektir ve bunun için aşamayacağı engel yoktur. İstediğine ulaşmak konusunda oldukça hırslı bir hayvandır. Zehirli arıların kovanlarına saldırırken hiç çekinmez çünkü derisinin kalınlığına güvenir. Derisinin kalınlığı sebebiyle arıların onu sokmasından etkilenmez. Buna karşın bal porsuğu Afrika parsının potansiyel avıdır. Nil timsahları ve benekli sırtlanlar da zaman zaman bal porsuklarını avlarlar.

2004’TE GUİNNES’E ADINI YAZDIRDI

Hayvanlar aleminin en atarlı elemanı olarak bilinen bu tür küçük bir cüsseye sahip olsa da kuvvetli bir sesi ve kükremesi vardır. Saldırgan ve cesur bir hayvan olan bal porsuğu kendisinde çok daha büyük ve vahşi olan hayvanlara bile çekinmeden dalaşabilir. Aslan, leopar, zebra gibi en kuvvetli hayvanlara kafa tutabilecek cesarete sahiptir. Diğer hayvanlarla olan mücadeleleriyle ün salan bal porsuğu hayvanlar aleminin en tehlikeli elemanlarından biri olarak anılır ve bu 2004 yılında Guinness rekorlar kitabına adını yazdırmasıyla da tescillendi.

YALNIZ TAKILMAYI SEVERLER

Genellikle tek yaşamayı seven bal porsukları yalnızca çiftleşme dönemlerinde partnerleriyle bir araya gelir. Bal porsuğunun üreme alışkanlıkları hakkında çok az şey bilinmektedir. Gebelik döneminin 6 ay sürdüğü ve genellikle 2 kör yavrunun doğduğu düşünülmektedir. Yavrular ağlamaklı iniltiler çıkarır. Esaret altında yaklaşık 24 yıldır yaşadıkları bilinen bal porsuklarının doğal hayatta ne kadar yaşadıkları bilinmemektedir. Bal porsuğunun sesi "khrya-ya-ya-ya" şeklindedir. Çiftleşirken erkekler yüksek homurdanma sesleri çıkarır. Köpeklerle karşı karşıya geldiklerinde ise ayı yavrusu gibi çığlık atarlar. Bal porsuğu tropik iklimlerde; yeşil ormanlar, diken ormanları, açık ormanlar, nehir kıyıları, çayırlar, kurak bozkırlar, kayalık tepeler, çöller de dahil olmak üzere birçok çeşitli ortamda yaşayabilir. Bal porsuğu Afrika'da Sahra Altı Afrika'nın birçok yerinde, Güney Afrika'nın Batı Kap bölgesinden Güney Fas ve Güneybatı Cezayir'e kadarki alanda yaşamaktadır. Afrika'nın dışında Arap yarımadasında, İran'da, Batı Asya ile Türkmenistan arasındaki bölgede ve Hint altkıtasında yaşamaktadır. Ayrıca Fas'taki 2.600 m rakımlı Atlas Dağları ve Etiyopya'daki 4.000 m rakımlı Bale Dağlarında yaşayabilmektedir. 2014 ve 2015 yıllarında, Benin'deki Pendjari Ulusal Parkı'nda bal porsuğunun görüntüsü fotokapana yakalanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.