Bambu ağacının özellikleri nelerdir?
Efsanelere konu olmuş meşhur hikayesi ile bilinen bambu ağacı bitkiler içerisinde oldukça özel ve önemli bir yere sahiptir. Hikayesini duyan mutlaka “Bambu ağacının özellikleri nelerdir?” araştırmasını yapıyor. Çünkü o sabrın ve emeğin ürünüdür. İnsanlara büyük ve önemli bir ders vermektedir.
Bambu ağacı, yaprak dökmeyen çok yıllık yapısıyla dikkat çeker ve 100 yıla kadar yaşayabilir. Ancak ömrünün sonunda çiçek açıp tohum üreterek yaşamını sonlandırıyor.
BAMBU NASIL YETİŞİR?
Bambuyu özel kılan ise yetişme tarzıdır. Bambu ağacı, 5 yılda filizlenip, filizlenme sonrasında da 6 hafta yani 40-45 günde 30 metre boya ulaşır. Özetle bambu ağacını yetiştirmek için sabırlı olmak gerekiyor. Önce bambu ağacının tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Bu işlem 5 yıl boyunca tekrarlanmak zorundadır. Çünkü aradan geçen 5 yılda bambu tohumunda en küçük bir değişiklik olmaz. 5 yıllık sabırlı bekleme ise meyvesini verir ve bambu önce filizlenip 45 gün içerisinde de 27-30 metre boya ulaşır.
BAMBUNUN KULLANIM ALANLARI?
Ekolojik açıdan önemli bir bitki olarak da öne çıkan Bambu erozyonu azaltma, büyük miktarlarda karbon tutma, atık su emme ve topraktaki toksik atıkları hafifletme özellikleriyle çevresel dengeye katkı sağlıyor. Ayrıca, bambunun diyabet, kolesterol ve hipertansiyon gibi hastalıkların kontrolünde de kullanıldığı biliniyor. Yapı malzemesi, süs, kumaş, kağıt ve biyoyakıt olarak kullanılabilen bu çok yönlü bitki, doğanın insanlara sunduğu eşsiz kaynaklardan biri olarak öne çıkıyor.
TÜRKİYE’DE BAMBU YETİŞİR Mİ?
Bambunun ülkemizdeki yetiştirme alanı oldukça sınırlıdır. Sakarya yöresinde kısmi olarak yetiştirilen bambu ağırlıklı olarak Asya ülkelerinde karşımıza çıkıyor. Sıcak ve sulak iklimi sevdiği için en çok Çin’de yetiştirilir.
BAMBU AĞACININ ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI NELERDİR?
“Bambu ağacının özellikleri nelerdir?” derken bambunun faydalarına da özellikle bakmak gerekir. Bambu özleri, bambu sirkesi, bambu tuzu, bambu kömürü gibi çeşitli alternatifler sağlıkla ilgili problemlerin tedavisi için kullanılmaktadır. Aynı zamanda, sürgün ve yapraklarından elde edilen antioksidanların bazı rolleri bulunmaktadır. Bunlar; antikanser, antihipertansif ve antibakteriyel olarak genellenebilir. Bambunun yetişkinler üzerinde psikofizyolojik etkisinin incelendiği bir çalışmada; sistolik ve diastolik kan basıncı düşürdüğü belirtilmiş, EEG çekimlerinde beyin dalgalarında değişikliklere rastlanmış ve düşük anksiyete skoru saptanmıştır.
Kaynak:Hümeyra KARADAĞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.