Konya ve çevre iller 100 bin lira maaşa personel bulamıyor. İşletmeler kapanıyor
Anadolu’da küçükbaş hayvancılık yapan üreticiler artan maliyetler ve özellikle çoban sıkıntısı nedeniyle sürülerini satıp hayvancılığı bırakıyor. Son yıllarda çobanlık mesleğinin Afganlara kalmasının ardından bu alanda yeni bir sıkıntı baş gösterdi. Afgan çobanların çalışma izinlerinde yaşanan sıkıntılar, cezai müeyyideler ve yüksek maaşlar üreticiyi sıkıntıya sokuyor.
MAAŞ VE GİDERLER YÜKSEK
Aylık ortalama maaşları 60-70 bin TL bandına çıkan Afgan çobanların giderleri yeme içme, iletişim gibi diğer masraflarla birlikte 100 bin lirayı buluyor. Bununla da kalmıyor ve çobanlar 2-3 bin lira daha fazla maaş teklifi aldıklarında sürüleri bırakıp arkalarına bile bakmadan yeni adreslerine yöneliyor. Çoban sıkıntısı ve yüksek çoban maliyetleri küçük sürüleri bulunan işletme ve üreticileri zorluyor.
İŞLETMELER DESTEKLENMELİ
Ziraat Yüksek Mühendisi Celil Çalış da çoban sıkıntısına dikkat çekerek, küçük aile işletmelerinin desteklenmesini istedi. Çalış, “2020 yılından bu yana büyük krize giren hayvancılık ayağa kaldırılmalıdır. Et ve süt ürünlerinde çözüm ithalat kozu asla olmamalıdır. Boşalan ahır ve meralar doldurulmalı, hayvancılık işletmelerinin önünü görebileceği üretim destekleme programlarını hayata geçirmeliyiz” dedi.
ET DALDA YETİŞMEZ
“Süt çeşmeden akmaz, et dalda yetişmez, yumurta gökten yağmaz” diyen Çalış, şunları ifade etti: “Hayvancılık sektörünü canlandırmak için kaba yem ve kesif yem ham maddelerini içine alan bitkisel üretimimizi arttırmalıyız. Tükettiğimizden fazlasını üretemediğimiz sürece bu mesele hep gündemde sorun olarak kalacaktır. Üretim ve destekleme programları ile üreticilerimizi kendi işinde çalışır hale getirmeliyiz.”
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.