Bankalar Müşterilerine Peş Peşe Mesaj Gönderiyor: Kart Limitleri Bu Seviyeye Düşecek

Bankalar Müşterilerine Peş Peşe Mesaj Gönderiyor: Kart Limitleri Bu Seviyeye Düşecek
Birçok kişinin kredi kartı limiti değişiyor. Bankalar peş peşe mesaj gönderdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonun istenilen düşüşü yaşamaması üzerine sıkı para politikalarını devreye sokmuş olsa da, beklenen sonuçların alınamaması nedeniyle bankalara kredi kartlarıyla ilgili önemli değişiklikler yapma talimatı gönderdi. Bu talimatın ardından bankalar, müşterilerine yaptıkları bilgilendirme ile bazı durumlarda kredi kartı limitlerini dondurma uygulamasına gidebileceklerini bildirdi.

Geçtiğimiz yıl göreve başlayan yeni ekonomi yönetimiyle birlikte Türkiye'deki ekonomi modelinde 180 derecelik bir dönüşüm yaşanırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) tüm parasal sıkılaşma adımlarına rağmen beklenen hızda düşmeyen enflasyon, olağanüstü yeni önlemler alınmasına neden oluyor.

BU KİŞİLERİN KREDİ KARTI LİMİTLERİ DONDURULACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın peş peşe kredi kartlarına yönelik eleştirel ifadelerinin ardından harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde bankalara gönderdiği talimat ile kredi kartı limitlerinde usulen değişikliğe gidilmesine istemişti.

BDDK tarafından gönderilen son uyarıda ise bazı müşterilerin kredi kartı limitlerinin dondurulması için bankalara uyarı yapıldı.

Gönderilen talimatların ardından harekete geçen bankalar, kredi kartı ekstreleri ve kısa mesajlar aracılığıyla müşterilerine gönderdikleri uyarı mesajlarında kredi kartlarındaki usulsüz nakit işlemlerinde limitlerin tamamen dondurulacağının altını çizdi.

kredi-karti.jpg


Son günlerde birçok kullanıcının, yüksek enflasyon nedeniyle mevcut kredi kartı limitleri ile taksitli nakit avans uygulamalarına başvurduğu ve buradan alınan para ile kripto, döviz ve altın yatırımı yaptığı tespit edildi. Söz konusu durumun yasal olmadığının altını çizen bankalar, düzenli şekilde ihlalde bulunan kullanıcıların kart limitlerinin iptal edileceğini belirtirken, birçok müşterinin kredi kartı limitinde ise düzenlemeye gidileceğini paylaştı.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ DÜŞÜRÜLECEK

Gazeteci Fatih Altaylı, bankacılık sektöründen aldığı bilgilere göre birçok bankanın kredi kartı limitlerinde kapsamlı bir düşüşe gideceğini belirtti. Altaylı, mevcut piyasa şartlarında bankaların kullanıcılara aylık gelirlerinin 15 ve 20 katına kadar kart limiti tahsis ettiğini belirtirken, düzenleme sonrasında müşteriler aylık gelirlerinin 4 ile 8 katı oranında kredi kartı limitine sahip olacak.

Kaynak:BBN