KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9587 %0,61
47,9564 %0,68
4.382,69 % -0,02
Ara
BBN Haber Yaşam Bilimsel veri: Tavşan kanı çay tavşanlara da iyi geliyor

Bilimsel veri: Tavşan kanı çay tavşanlara da iyi geliyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin araştırmasına göre çay, kahve ve gazlı içeceklere kıyasla çok daha düşük karbon ayak izine sahip olduğu kaydedildi.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 1 dk

Türkiye günün her saatinde demlenen çayla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre çay, kahve ve gazlı içeceklere kıyasla çok daha düşük karbon ayak izine sahip olduğu anlaşıldı.

Prof. Dr. Görkem Üçtuğ ve ekibinin yaptığı araştırmada, çayın karbon ayak izi hesaplandı. Çarpıcı sonuçlara göre, çayın gazlı içeceklere kıyasla 12 kat, kahveye kıyasla ise tam 30 kat daha düşük karbon salınımına neden olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Üçtuğ, kahvenin ithal bir ürün olmasının ve gazlı içeceklerin endüstriyel süreçlerden geçmesinin bu farkı yarattığına işaret etti.

Araştırma çayın bir başka avantajını da ortaya çıkardı: Posasının geri dönüştürülebilir olması. Prof. Dr. Üçtuğ, çay posasının komposta çevrilebileceğini ve balkonlarda bile doğal gübre olarak kullanılabileceğine dikkat çekti. Böylece çay, hem tüketilirken hem de atıklarıyla doğaya zarar vermeyen bir içecek olarak öne çıkmış oluyor. Ekol TV

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *