Bir tutam tüketmek bile hafızayı 10 yaş gençleştirip beyni dipçik gibi yapıyor

Bir tutam tüketmek bile hafızayı 10 yaş gençleştirip beyni dipçik gibi yapıyor

Hafızanızı kuvvetlendirecek tavsiyeler:

Hafızayı güçlendirmek için beslenmenize dikkat etmek önemlidir. Bu besinleri düzenli olarak tüketerek hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak, yeterli uyku almak ve stresten uzak durmak da beyin sağlığını olumlu yönde etkiler. Unutkanlık sorunu yaşayan herkesin bu önerilere dikkat etmesi önemlidir.

İnsanlar son yaşları ilerledikçe en fazla hafıza konusunda sorunları yaşamaktadır. Bazı besinler ise hafızaya ve unutkanlığa iyi gelmektedir. Genç, yaşlı bir çok kişide görülen bu hastalığa iyi gelen beyin dostu besinleri sizler için derledik.

İŞTE HAFIZAYA İYİ GELEN BESİNLER

Ceviz: Tüm kuruyemişler çeşitli sağlık yararları sunarken, beyne benzeyen cevizler beyniniz için en iyilerinden bazılarıdır. Çalışmalar, düzenli ceviz tüketimi (günde yaklaşık 14 gram) ile yaşlandıkça daha iyi beyin sağlığı arasında (gelişmiş zihinsel performanstan azaltılmış bilişsel gerilemeye kadar) bir bağlantı olduğunu göstermiştir.

Kabak çekirdeği: Birçok kuruyemiş oldukça sevilse de, mütevazi kabak çekirdeği beynimiz için küçük güç santralleri gibidir. Beyin sağlığında önemli bir rol oynayan çinko (bu mineralin en iyi bitki bazlı kaynağı, gram başına günlük değerin yüzde 20'si ile) ile doludurlar. Düşük çinko seviyeleri hem Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar hem de şizofreni gibi zihinsel sağlık koşulları ile ilişkilendirilmiştir. Kabak çekirdeği ayrıca, biliş ve ruh halinde rol oynayabilecek iyi bir B vitamini ve magnezyum kaynağıdır.

Pancar: "Pancar, beyne giden kan akışını artırmaya yardımcı olan nitratlar açısından oldukça yüksektir, bu da beynimizin ihtiyaç duyduğu şeyi daha hızlı aldığı anlamına gelir." diyor Uzman Nicole Stefanow. Diyet nitratlarının (bitkisel gıdaların) yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi ve bunamayı yavaşlattığı bile düşünülüyor. Stefanow, "Pancarın ayrıca, yakut kırmızısı rengini veren, oksidatif stresi ve iltihabı azaltan ve erken beyin yaşlanmasını, Alzheimer, Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olan betalainler adı verilen zengin pigmentler içerir." diye ekliyor.

BBC Türkçe'de yer alan bir içerikte de; Hiç çaba harcamadan hafızayı güçlendirme yöntemi paylaşıldı. İşte o yöntem

Kısa ve uzun dönemli hafızayı güçlendirmenin çok basit bir yöntemi var; bu yöntem öğrencilerin de Alzheimer hastalarının da işine yarıyor.

Yeni bir bilgiyi öğrenmeye çalışırken çoğumuz çok çaba göstermenin etkili olacağını sanırız. Oysa asıl ihtiyacımız olan, kısa bir süre hiçbir şey yapmamaktır. Bir şey öğrendikten sonra bir kenarda oturup 10-15 dakika kafa dinleme halinde yeni öğrendiğiniz bilgiyi çok daha iyi hatırladığınızı göreceksiniz.

Öğrenme sırasında düzenli ara vermek ve bu aralarda hafıza oluşumunu sekteye uğratmamak için beyni meşgul edecek herhangi bir şey yapmamak gerekir. E-postalara, akıllı telefona, internete bakmadan, hiçbir şey yapmadan beyni dinlendirmek…

Bu sadece öğrenciler için değil, hafıza kaybı, demans gibi hastalıklar için de önerilen bir yöntem. Yapılan deneyler, daha önce farkına varılmayan bu yöntemle öğrenme ve hatırlama kapasitesinin artırıldığını gösteriyor.

Beynin hiçbir şekilde meşgul edilmeden dinlenmesi yoluyla hafızanın güçlendirilebileceğine dair ilk veriler 1900'de Alman doktor Georg Elias Muller tarafından ortaya konmuştu. Yaptığı deneylerden birinde, katılımcılardan anlamsız bazı heceleri ezberlemeleri istenmiş, kısa bir süre sonra grup ikiye ayrılarak yarısına hemen, diğer yarısına ise altı dakikalık bir aradan sonra öğrenmeleri için yeni bir liste verilmişti.

Kaynak:BBN