Bolu'daki facia sonrası otellerin güvenliği tartışılıyor; güvenli otelde şu özellikleri arayın
Bolu Grand Kartal Otel'de gece saat 03.30 sıralarında çıkan yangın, ekiplerin saatler süren müdahalesinin ardından dakikalar önce kontrol altına alındı. 10 kişinin hayatını kaybettiği, 32 kişinin yaralandığı otel, yangının ardından adeta kullanılamaz hale geldi. 234 kişinin konakladığı otelde bazı tatilciler çarşafları birleştirerek aşağıya indi. İtfaiye ekiplerinin oteldeki soğutma çalışmaları aralıksız sürüyor
"ÜST KATLARDAKİ İNSANLAR ÇIĞLIK ÇIĞLIĞAYDI... ALARM ÇALMADI"
Otelin 3'üncü katında konaklayan Atakan Yelkovan, "Tanıdıklarım kurtuldu ama ben yine de bekliyorum. İçeride önemli eşyalarımız var, hem onları belki kurtarabiliriz hem de içeriden haber alırız diye bekliyoruz. Yangın kokusunu eşim aldı. Biz kısmen erken indik. Alarm çalmadı. 2 kat yanıyordu herhalde. Biz üst kata çıkmaya çalıştık ama çıkamadık, alevler vardı. Alt kata indik. Sonra buraya geldik. Etrafta itfaiye de yoktu. İtfaiyenin aşağıdan gelmesi yaklaşık 1-1,5 saat sürdü. Bu sırada 4'üncü, 5'inci katlar yanıyordu. Üst katlardaki insanlar çığlık çığlığaydı. Çarşaf sarkıttılar, kimisi içeri girmeye çalıştı, kimisi atlamaya çalıştı. Çocuğu içeride olan, arkadaşı içeride olan vardı. Yangın merdiveni yoktu. Biz 3'üncü kattaydık" dedi. Yelkovan, yangının ardından civardaki otellere sığındıkları da sözlerine ekledi
GÜVENLİK EKSİKLİĞİ
Otelin 3'üncü katında konaklayan Atakan Yelkovan otelde yangın alarmının çalmadığını söyleyen tek yangın zede değil. Bir çok insan bu konuyu gündeme getirdi. Sosyal medyada da konu tartışılmaya başlandı. Facianın yaşandığı otelde kimin denetleme yapacağı da belirsiz. Bole Belediye Başkanı Tanju Özcan, otelin turistik olduğunu ve kendilerinin denetleme ve vb. konularda yaptırımları bulunmadığını açıkladı. Ayrıca olay yerine itfaiyenin de çok geç gelmesi bir başka tartışma konusuydu.
Bugün bir başka otel patlaması ve yangını ise Sivas Yıldız Dağı Kalak Merkezinde meydana geldi. 1’i ağır 4 kişinin yaralandığı patlamadan hemen sonraki görüntüler korkunçtu.
Aynı gün üst üste yaşanan facialar, daha önce yaşanan deneyimlerle birlikte otellerdeki, turistik mekânlardaki, öğrenci yurtlarındaki vb. yerlerdeki güvenlik ve denetim eksiklerini de gündeme taşıdı. Ancak ders alınmış gibi görünmüyor.
Örneğin Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da Süleymancılar cemaatine ait olduğu iddia edilen ait kaçak bir yurtta yangın çıkmış 11 kız çocuğu ölmüş, 16 çocuk ise yaralanmıştı. Özellikle turistik ve toplu kalınan mekânlarda hem misafirlerin hem de çalışanların emniyetini sağlamak için neler gerekiyor?
GÜVENLİ OTEL NASIL OLUR?
Söz konusu otel güvenliği olduğunda, dikkat edilmesi gereken belirli unsurlar mevcut. Konaklayanların ve çalışanların güvenliğini riske atan etkenlere karşı uygulanan bu önlemler, birkaç maddeye ayrılır. Siz de gönül rahatlığı ile vakit geçirmek istiyorsanız, konaklayacağınız otelin aşağıdaki güvenlik önlemlerini karşılayıp karşılamadığını araştırabilirsiniz.
KAMERA SİSTEMİ
Kamera sistemi en gerekli güvenlik önlemlerinden biridir. Ziyaretçilerin görüş alanından uzakta konumlanması gereken gizli kameralar, hem caydırıcıdır hem de kanıt niteliği taşır. Yalnızca otel girişinde, otoparklarda ve ortak kullanım alanlarında kullanılan kameralar, potansiyel suçları önlerken müşteri güvenliğini sağlar. Closed Circuit Television (CCTV) olarak adlandırılan ve kapalı devre televizyon sistemi olarak bilinen kameralar, sadece yetkililer tarafından izlenebilen monitörlere bağlıdır ve görüntü kaydı alma özelliği taşır. Bu nedenle güvenli otel arayışında olanların, otelin kamera sistemi olup olmadığına dikkat etmesi gerekir.
GÜVENLİK PERSONELİ
Güvenli bir otel için yalnızca kamera sistemleri yeterli değildir. Acil bir durum oluştuğunda müdahale edebilecek güvenlik görevlileri, otel güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Güvenlik tehdidi oluşturan şüpheli faaliyetleri gözlemler, hem personelin hem de misafirlerin güvenliğini sağlar. Giriş çıkış kontrolü haricinde devriyeden de sorumlu olan güvenlik personeli, aynı zamanda güvenlik ekipmanlarından da sorumludur.
ANAHTAR KART SİSTEMİ
Otel odalarında güvenliği sağlamak, hırsızlık gibi problemleri önlemek ve yetkili olmayanların girişini kontrol etmek amacıyla elektronik anahtar kart sistemi kullanılması gerekir. Son derece pratik olan elektronik kartlar, odanıza yalnızca sizin giriş yapmanızı sağlarken otel yetkilileri tarafından da avantajlı özellikler taşır. Yetkililer elektronik kart sistemi sayesinde misafirlerin giriş çıkışını kontrol edebilir ve kullandığı hizmetlerin takibini yapabilir.
HAYAT KURTARICI ALARM SİSTEMİ VE YANGIN MERDİVENİ
Güvenlik ve acil durumların en büyük gerekliliklerinden biri olan alarm sistemleri, otel güvenliğinin de ayrılmaz parçalarındandır. Acil durumlarda ve güvenliği tehdit eden olaylarda bildirim ve alarm verme yetkisi bulunan bu sistem, güvenlik önlemlerini çok daha erken almanızı sağlar. Yangın ve hırsızlık gibi tehlikelerde devreye giren alarm sistemi, sesli uyarı özelliği sayesinde can ve mal güvenliğinizi korur. Yangınlarda diğer önemli bir hayat kurtaran araç ise yangın merdiveni; elbette kolay açılan kapılar, ve hızlı tahliye gerekçeli...
KİŞİSEL BİLGİ GÜVENLİĞİ
Oteller, can ve mal güvenliğinin yanı sıra kişisel bilgilerinizin gizli kalmasından da sorumludur. Misafirlerin ödeme ve kişisel bilgilerini gizli tutmakla yükümlü olan oteller, internet erişim noktalarında da güvenli yazılımları kullanmalıdır.
PERSONEL EĞİTİMİ
Otel güvenliğini sağlayan başlıca unsurlardan biri, personellerin güvenlik tehdidi oluşturabilecek etkenlere karşı eğitimli ve hazırlıklı olmasıdır. Eğitimli personel, acil durumlar karşısında güvenliği koruyabilir ve ilk yardımda bulunabilir. Öte yandan olası tehditlere karşı farkındalığı yüksektir ve erken önlem alabilme yetisine sahiptir.
HAYAT KURTARAN DENETİMLER NASIL YAPILIYOR?
Türkiye'nin bu konuda en büyük eksiklerinden biri ise denetim. Turizm Bakanlığı ve Yerel yönetimlerin bu konuda nasıl bir uygulama yapacakları yasalarla ve yönetmeliklerle belirlenmiş durumda. Ancak "denetimler yapılıyor mu?" sorusu her zaman tam anlamıyla cevaplanabilmiş değil. Bu durum sadece oteller için değil özellikle yurt vb. gibi toplu kalınan mekânlar konusunda da "denetimler yeterli mi?" sorusu karşılıksız kalıyor. Buna nasıl bir çözüm bulunacağı ise belirsizliğini koruyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.