KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber Yaşam Börek arasına sürüldüğünde lezzetini katlayan sos: Tüm aşçılar yapıyormuş

Börek arasına sürüldüğünde lezzetini katlayan sos: Tüm aşçılar yapıyormuş

Birçok Türk mutfağı lezzeti gibi, börek de kendine özgü lezzetiyle sofralarımızı süsler. Ancak böreğin gerçek lezzetini ortaya çıkaran sır, sadece hamur ve iç harcıyla sınırlı değil.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Böreğin arasına sürülen özel bir sos, ona eşsiz bir tat katıyor. Peki, nedir bu özel sos ve nasıl yapılır?

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan böreğin arasına sürülen bu özel sos, aslında Türk aşçılarının ortak sırrı olarak biliniyor. Bu sos sayesinde herkes evinde kolaylıkla enfes bir börek yapabilir ve sevdikleriyle paylaşabilir.

Börek pişirirken kullanılan sosun hazırlanması, böreğin lezzetini ve dokusunu belirleyen kritik bir adımdır. Sosun temel malzemeleri arasında genellikle sıvı yağ, süt veya yoğurt, yumurta ve peynir bulunur. Bu malzemelerin doğru oranlarda ve doğru şekilde karıştırılması, böreğin iç harcının lezzetini ve dokusunu belirleyen önemli bir adımdır.

Sos, böreğin üzerine sürüldüğünde çıtır çıtır bir kabuk oluşturarak lezzetini tamamlar. Bu nedenle sosun hazırlanması ve uygulanması, böreğin son dokunuşunu oluşturur. Doğru malzemelerin seçilmesi ve doğru tekniklerin kullanılması, böreğin lezzetini arttırır ve kalitesini yükseltir.

2.jpg

Soslar arasında en iyisi ise sodaymış. Peki çıtır çıtır sodalı börek nasıl yapılır? İşte sodalı börek tarifi

Sodalı Börek Malzemeler;

6 adet hazır yufka
200 ml süt
200 ml yoğurt
200 ml sıvı yağ
2 adet yumurta
300 ml maden suyu

İç Malzemesi için:


Yarım demet maydanoz
300 gram az yağlı peynir
1 adet yumurta sarısı
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

Üzeri için:

Yarım çay kaşığı susam ve çörek otu
1 tatlı kaşığı tatlı toz biber

Sodalı Börek Yapılışı;

Yuvarlak fırın tepsimizi sıvıyağ ile yağlayalım.
Kalan sıvıyağ ile yumurta ve sütü bir kapta karıştıralım.
İç harcı için maydanozları güzelce yıkayıp ince ince kıyalım.
Peynirleri rendeleyelim, yumurta sarısıyla birlikte harmanlayalım.
Bir adet hazır yufkayı tepsinin içine serelim.
Dışarda kalan kısımları tepsinin ortasına doğru koyalım ve hazırladığımız sostan gezdirelim.
Üstüne yufka koyup peynirli iç harçtan koyalım.
Yufka bitene kadar işlemlerimizi tekrar edelim.
Harç bitip yufka kalırsa onları da tepsimizde soslayıp dizelim.
En üste maden suyunu dökelim.
Güzelce yedirerek bu işlemi yapalım.
Kalan sosu bir yumurta ile çırpıp böreğe dökelim.
Son olarak susam çörek otu ve tatlı kırmızı toz biberi böreğimizin üstüne dökelim ve 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirelim.

Kaynak: Haberturk.com, Youtube.com