Bu evler Konya'nın kimliğini taşıyor. Çantı evleri mest ediyor

Bu evler Konya'nın kimliğini taşıyor. Çantı evleri mest ediyor

Konya’da kültürel etkileşimlerin neticesinde kendine özgü bir kimlik ortaya çıktı. Bu kapsamda Çantı evleri şehrin hafızalarında yerini aldı.

Tarih boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altına kalmış Konya’da kültürel etkileşimlerin neticesinde kendi özgü bir kimlik ortaya çıktı. Konya’nın bu eşsiz kimliği içerisinde özel ve özgün mimarinin yeri de farklıdır. Geleneksel Konya evleri bugün bile hayranlıkla incelenirken Derebucak yöresinde ise meşhur “çantı” tekniği ile yapılan tarihi evler ziyaretçileri mest ediyor.

img-20250112-wa0000.jpg

150 YIL ÖNCE KURULDU

Derebucak İlçesi’nin şirin mahallelerinden Pınarbaşı, günümüzden yaklaşık 150 yıl önce kurulmuş bir yerleşimdir. Tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan ve daha önceleri bir yayla yeri olan yerleşimde ikamet sürekli hâle dönüşmüş, zamanla nüfusu artmış, hatta burası bir dönem belediyelik dahi olmuştur. Kurulduğu yıllarda yerleşimin tamamı neredeyse ağaç evlerden oluşurmuş. Devasa ağaçlardan yapılan doğal klimalı bu evler, o günden bugüne ağaçların üst üste konulmasından ibaret olan çantı tekniği ile inşa edilmektedir. Zemin katlarının ahır olarak kullanılması nedeniyle ağaç evler soğuk kış aylarında bile sıcak, yazın kavurucu sıcaklarda dahi serin oluyor. Bu nedenle evler halk arasında doğal klimalı olarak nitelendirilmektedir.

img-20250112-wa0001.jpg

Ahaliye göre, eski adı Göynem olan yerleşim, burada bulunan bir pınar nedeniyle zamanla Pınarbaşı olarak anılmaya başlamış. 1980’li yıllardan itibaren yavaş yavaş ağaç evler terk edilerek yerlerine betonarme yapılar inşa edilir olmuş. Geniş bir antik yerleşkeye sahip olan Pınarbaşı’nda bulunan çok sayıda kaya mezarı defineciler tarafından açılmış ve buralarda bulunan taş malzemeler yeni yapılarda devşirme malzeme olarak kullanılmış.

img-20250112-wa0002.jpg

ZAMANA MEYDAN OKUYOR

Günümüzde yerleşimin geneline betonarme evler hâkim olsa da hemen hemen her sokakta zamana meydan okuyan muhteşem güzellikteki ağaç evleri görmek mümkün. Ahşap evlerin güzelliğinin yanında, betonarme evlerin bazıları da işlemeli ve ahşap cumbalarıyla dikkat çekmektedir. Eğer bir gün Derebucak’a yolunuz düşerse Pınarbaşı’na uğrayıp ara sokaklarında yürümelisiniz. Hem böylece Pınarbaşı’nın tarihî ağaç evlerini görme fırsatı yakalarsınız, hem de yerleşime adını veren pınarın suyundan kana kana içebilirsiniz.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.