Bursa'da köylü kadınlar gözlemeyi böyle hazırlıyor. Gözleme asla hamur kalmıyor
Bursa'da yaşayan köylü kadınlar, geleneksel gözleme tariflerini titizlikle hazırlamaktadır. Bu lezzetli atıştırmalık, ince hamurun içerisine çeşitli malzemelerin konulması ve sacda pişirilmesiyle elde edilmektedir. Gözleme yapımı, özellikle peynirli gözleme tarifi ile oldukça popülerdir.
Bursa'da köylü kadınlar tarafından hazırlanan bu nefis peynirli gözleme, yöresel lezzetler arasında önemli bir yere sahiptir. Hem pratik hem de doyurucu olan bu atıştırmalık, misafirlerinize ikram etmek için harika bir seçenektir. Siz de evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz peynirli gözleme tarifi ile damakları şenlendirebilirsiniz.
Gözleme Tarifi Malzemeleri:
Gözleme Hamur İçin;
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1,5 su bardağı ılık su
- 4-5 su bardağı un
- Tuz
Gözleme İçi İçin;
- Yarım kilo ıspanak
- 1 çay bardağı Lor peyniri
- 1 adet soğan
- Tuz
Gözleme Üzerine:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Gözleme Tarifi Hazırlanması:
- Önce maya suda eritilir.
- Unun içerisine eklenir ve tuz ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurulur.
- Biraz dinlenmeye bırakılır.
- Soğan doğranır, ıspanaklar ayıklanıp doğranır ve suyu sıkılır.
- İçine peynir de ilave edilir, az tuzla harmanlanır.
- Hamurdan ufak parçalar kopararak merdane ile açılır.
- Açılan hamurun içerisine harcı konulur ve kapatılır.
- Teflon tava ısıtılarak hazırlanan gözlemeler altı ve üstü çevrilerek pişmesi sağlanır.
- Çıkardıktan sonra üzeri tereyağı ile yağlanır.
- Servise hazırdır.
- Afiyet olsun!
Kaynak:BBN