BÜYÜK GÖÇ

BÜYÜK GÖÇ

Kenya'nın Masai Mara Rezervinin en kalabalık sakinleri olan Afrika Antiloplarıyla birlikte zebra ve impala sürüleri yılda iki kez büyük göçe imza atıyor. Sürüden cesur yürekli birkaç antilobun harekete geçmesiyle durdurulamaz bir kaos başlıyor ve hayvanlar hayatta kalabilmek adına cansiperane bir mücadeleye girişiyor

Serengeti’nin en kalabalık türü olan ve yaklaşık 1,3 milyon nüfusu bulunan Afrika Antilopları kuraklık nedeniyle yılda bir ya da iki kez büyük göçe imza atarlar

Afrika antilopları (Öküz başlı antiloplar), 1.15-1.40 metreye kadar büyüyebilirler. Ağırlıkları 150–250 kg arasında değişir. Yaşam kıtaları Afrika'dır. Habitatları özellikle Serengeti ovalarındadır. Vahşi doğada 20 yıldan fazla yaşayabilirler. Savanada bulunan otları dikenli yaprakları ve yere düşmüş olan meyveleri yiyerek beslenirler. Senede bir veya iki kere göç yaparlar. Bunun nedeni kuraklığın baş göstermesi ve meyvelerin az kalmasıdır. Bu kuraklık beşeri kuraklık değildir.

BÜYÜK GÖÇ NEDİR?

Büyük göç;  Antilop, ceylan, zebra ve impala gibi yaklaşık 1.8 milyon hayvanın, yıl boyunca kurak topraklardan, yiyecek ve su bulabilmek için bol yağış alan bereketli topraklara doğru muazzam bir döngüde yaptıkları, bin bir zorluk ve tehlikelerle dolu, destansı bir yolculuk hikayesidir. Tanzanya’daki Ngorongoro Kraterinin Ndutu bölgesinden başlayıp güney Kenya’daki Maasai Mara’da son bulan 480 km’lik bu kitlesel göç döngüsü, gezegendeki en büyüleyici doğa olayı ve bir hayatta kalma mücadelesidir.

MARA NEHRİNİ GEÇMELERİ GEREKİYOR

Haziran-ekim ayları arasında Serengeti’yi ziyaret edenler, Büyük Göç'ün eşsiz harikasını yaşayabilirler.

Tanzanya'daki Serengeti'den Masai Mara'ya yaklaşık 1.3 milyon Afrika antilobu, 200 binden fazla zebra ve 350 bin ceylan ve antilop göç ediyor. Hayvanlar; göç esnasında vahşi yaşam için doğal bir engel oluşturan Mara Nehri'ni geçmeleri gerekiyor. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanından profesyonel fotoğrafçıları ve film yapımcıları bu inanılmaz etkinliği fotoğraflamak ve filme almak için soluğu Serengeti’de alır.

KIVILCIMIN ÇAKMASIYLA GÖÇ BAŞLIYOR

Gnu olarak da adlandırılan öküz başlı antilop sürüleri Mara Nehri'ni geçerken, takipçilere asla unutamayacakları bir izlenim sunuyor. Mara Nehri'nin kıyısında toplanan antilop sürüsü giderek daha da kalabalıklaşır. Binlerce antilop bir kıvılcım bekler ve nihayetinde suyu geçmeye cesaret eden bir antilop büyük göçü başlatır. Ve bundan sonra diğerleri içgüdüsel olarak öndekini takip eder. Göç aynı zamanda büyük bir kaos ve curcunayı da beraberinde getirir. Her yerde büyük sürünün bağırışlarını duyarsınız. Havada antilopların kokusu, nehirde aç timsahlar ve tabi nehir yatağında gizlenip fırsat kollayan dişi aslanlar…  

YENİ YAŞAM ALANINA “MERHABA” DİYORLAR

Gergin sürü inanılmaz bir ölüm kalım savaşı vermektedir. İlk antilop birkaç metre yüksekliğindeki yokuştan nehre dik bir şekilde sıçrar. Ardından durdurulamaz bir dalga başlar. Hayvanlar suya doğru hücum eder ve panik havasında yaşam için yüzerler. Sudan çıkış da ayrı bir kaosu doğurmaktadır. Nehir yatağının dik yamacını tırmanmak zorunda kalan gnular, timsahlara yem olmamak adına son bir gayretle tırmanışa geçer. Nehri geçerken 30 dakikayı bulan bu ölüm kalım savaşının ardından antiloplar artık nehrin öteki yakasındalar. Yeni bir yaşam alanı, yiyecek, su ve uçsuz bucaksız otlaklar. Aslanlara yem olmadan hayatta kalabilen antilopları 6 ay sonra yeni bir göç dalgası bekleyecek.        

BÜYÜK GÖÇ DÖNGÜSÜ

-Güney Serengeti’nin ucsuz bucaksız yemyeşil düzlüklerinde (Aralık ortası-Mart arası) Buzağılama Mevsimi.

-Nisan ve Mayıs aylarındaki uzun yağışlar sırasında orta ve batı Serengeti’nin boydan boya geçildiği Kuzey Yürüyüşü.

-Grumeti ve Mara nehirlerinin geçişleri.

-Sürülerin Masai Mara ‘ya gelişi (genellikle Ağustos ayı başlarında).

-Son olarak, Kasım ayında yağışların azalmasıyla beraber, Güney Serengeti’ye geri dönüş yolculuğu  -TARKAN KALELİ-BBN HABER-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.