Dikkat dijital medya dolandırıcıları var!

Dikkat dijital medya dolandırıcıları var!

Özellikler son yıllarda artan dijital medya dolandırıcılığına karşı uzmanlar vatandaşı uyarmaya devam ediyor.

Özellikle son yıllarda hem dünyada hem ülkemizde artmaya devam eden dijital medya dolandırıcılığına karşına uzmanlarından önemli uyarılar gelmeye devam ediyor. Bir uyarı da dijital medya uzmanı Ramazan Kaymaz’dan geldi. Kaymaz artan dolandırıcılık suçlarına karşı vatandaşı bilgilendirmenin önemli olduğunu dile getirirken dijital medyada ki kişisel veri güvenliğine dikkat çekti. Dijital medya uzmanı ‘ Hiçbir hakim, savcı, polis veya kamu görevlisi vatandaşı arayıp bir olaya karıştınız bu kadar ücret verin sizin veya yakınınızın dosyasını işlemden kaldıralım demez öyle bir hakları yok’ diyerek vatandaşa hatırlatma yaptı.

"Kişisel verilerin güvenliği unutulmamalı"

Hayatın her alanında dijitalleşmek hem kişisel hem de kurumsal verileri yepyeni tehlikelerle karşı karşıya getirirken bunu kullanan dolandırıcılar her geçen gün artmaya devam ediyor. Teknoloji çağında veri güvenliği ve gizliliği üzerine bilgilenmenin önemli olduğunu söyleyen uzmanlar ‘ kişiye ait her türlü bilgi veridir, kişisel bilgiler ise hazinedir’ diyor.

ramazan-kaymaz.jpeg

"Nitelikli dolandırma suçunda artış var ancak bu son günlerin sıkıntısı değil"

Nitelikli dolandırma suçunun artış gösterdiğini söyleyen Dijital Medya Uzmanı Ramazan Kaymaz, “Telefon dolandırıcılığı son günlerin sıkıntısı değil yaklaşık 5-6 yıldır telefon dolandırıcılığı adını verdiğimiz bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırma suçlarında bir artış yaşanmış durumda. Döneme göre değişim gösterse de tabi ki bunun belli başlı nedenleri var. Dolandırıcıların bu işi yaparken yol ve yöntemleri dönemin koşullarına göre birtakım değişiklikler arz etsede onlarda kendilerini revize ederek, yöntemlerini değiştirerek yollarına devam ediyorlar” dedi.

"Ekonomik nedenleri dolandırıcılığın artışında ki etken olarak görmek mümkün"

Günümüzde dolandırıcılığın arttığını belirten Dijital Medya Uzmanı Ramazan Kaymaz, "Son günlerde bu gibi illegal işlerin artmasını ekonomik etkenlere bağlamak mümkün, kolay para kazanma umuduyla, vergisiz kazanç düşüncesiyle insanlar maalesef bu tür yollara girebiliyorlar.

Bu nitelikli dolandırıcılık suçunda belli başlı yöntemler var bu yöntemlerden en bilindiği kendisini savcı, polis veya kamu görevlisi olarak tanıtıp karşı taraftan para isteme yöntemiyle oluyor. Bir diğeri yöntem isekripto borsası üzerine karşı taraf ile konuşuyorlar. Üçüncü yöntemde kişinin sosyal medya hesapları veya kişisel verilerini ele geçiriyorlar ve çekiliş kazandınız veya şu linke tıklarsanız hediye göndereceğiz diye akla hayale sığmayan vaatlerle dolandırılabiliyorlar. Bir takım internet sitelerinde jigolo olma vaatleri ile insanların yine dolandırıldığını görüyoruz. İnsanların kişisel verilerini kullanarak para kazanma arzusunda olanlar da var" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.